De Efteling zorgt voor betovering. Hun vacaturesite helaas (nog) niet

Bas van de Haterd Op 03 oktober 2018
Gem. leestijd 4 min 1820x gelezen
Deel dit artikel:
De Efteling zorgt voor betovering. Hun vacaturesite helaas (nog) niet

‘Betovering’ staat centraal in het meermaals onderscheiden personeelsbeleid van De Efteling. In hoeverre zien we die betovering ook terug op hun vacaturesite? Bas van de Haterd zoekt het uit.

Eerder dit jaar is vernieuwde de Efteling zijn werkenbij-pagina. De Efteling is natuurlijk een sprookje, een merk dat betovert. In het personeelsbeleid is ‘BETOVERING’ zelfs het codewoord, en dat staat dan voor de 10 kwaliteiten voor Efteling-medewerkers, het zogenaamde ‘DNA-profiel’ (Betrouwbaar, Enthousiast, Trots, Ondernemend, Veilig, Energiek, Representatief, Inlevend, Naturel en Gastgericht). Maar de vraag is: is de Efteling daarmee ook een droomwerkgever? En wat vinden we van die betovering terug op de werkenbijsite?

Homepage: geen achtbaan naar de vacature

De homepage betovert in ieder geval niet. We zien bovenaan een foto van een man bij een trein. Daaronder is het wit. Het eerste gevoel van de website is zo steriel als een operatiekamer en zo saai als een accountant. Als je begint met de zin ‘betoveren is een vak’ – en daar offline ook verdomd goed in bent – zou je toch moeten weten wat het belang van kleur en design is, lijkt me.

‘ik had dus verwacht dat Langnek in beeld zou komen. of Dat Holle Bolle Gijs me om mijn cv zou vragen’

Misschien heeft het ook met mijn verwachting te maken. Maar ik had dus verwacht dat Langnek in mijn beeld voorbij zou komen. Of dat Holle Bolle Gijs me om mijn cv zou vragen of mijn e-mailadres voor een alert. Of dat ik op een treintje door de site gereden zou worden of in een achtbaan naar de vacature zou gaan. Misschien is mijn verwachting te hoog, maar ik zie dit wel als gemiste kans.

Vacature-overzicht: filters ontbreken

De vacatures dan? In een vorig stuk zei ik dat Funda de limiet bereikte met 6 vacatures onder elkaar in één afdeling. De Efteling bewijst daarin mijn gelijk. Zij hebben liefst 15 ‘park- en verblijfsfuncties’ en dat is dus totaal onoverzichtelijk. Bij zoveel vacatures moet je mensen echt filters geven.

Screen Shot 2018-09-27 at 12.16.07 efteling

Het overzicht is ook niet erg helder. De omschrijvende teksten zijn bovendien niet eenduidig. De ene keer is het een ‘heb jij’- of ‘ben jij’-vraag, de andere keer een ‘je gaat’-statement. Het aantal uur per week staat er overal bij, maar bij kantoorfuncties ontbreekt het gevraagde opleidingsniveau of aantal jaar ervaring, totdat je de vacature opent.

Vacatures: één lap tekst, geen betovering

Ook de vacatures zelf zijn allesbehalve betoverend. Eén lap tekst. Geen opmaak, geen achtergrondkleuren, geen visuele items, geen foto’s van collega’s, geen foto’s van de prachtige locaties waar je gaat werken. Onbegrijpelijk. Als je mag werken in de supermooie restaurants van de Efteling is dat toch een uniek iets? Waarom staat je werkplek er dan niet op de foto bij?

werken in de restaurants van de Efteling is uniek. dat wil je dan toch ook op de foto zien?

Wel heeft men de belangrijkste arbeidsvoorwaarden netjes erbij gezet, zoals concreet je salaris (hulde daarvoor) en dat je met je partner en kinderen gratis toegang krijgt tot het park (leuke bonus toch?)

Solliciteren: dramatisch proces

Om te solliciteren… moet je eerst een account aanmaken. Ik maak geen grapje. Als je al enige betovering had, is die hier wel weg, lijkt me.

Screen Shot 2018-09-27 at 12.22.03 efteling

Dit probleem van een account aanmaken en een dramatisch proces doet zich ook voor als je een job alert wilt instellen. Ik heb een vermoeden dat heel wat oprecht geïnteresseerde mensen hier afhaken. Zeker waar het gaat om mensen voor de bijbanen.

efteling betoveringConclusie: gebruik je herkenbare iconen

De Efteling is een betoverend paradijs in Nederland, waar hun medewerkers zorgen voor betovering van de bezoekers. Helaas is de manier waarop ze deze werknemers proberen aan te trekken nog allesbehalve betoverend.

Mijn advies aan de Efteling: gebruik je kracht. Jullie hebben zo ongelooflijk veel prachtig beeldmateriaal waarop bijna elke andere organisatie in Nederland jaloers is. Unieke, herkenbare iconen, zoals Lange Jan, Holle Bolle Gijs, de Python, noem maar op. Gebruik die ook op een slimme manier in je wervingssite. Waarom heb je geen Laaf die me op de solliciteerknop wijst?

Waarom is er geen Laaf die me op de solliciteerknop wijst?

En tot slot: zorg voor een prettig proces. Als ik een kaartje bij jullie koop, gaat dat doodeenvoudig. Waarom kan ik als ik wil solliciteren niet zo’n zelfde proces volgen? Waarom moet ik dan eerst een account aanmaken, mijn e-mailadres bevestigen en dan door allerlei hoepels springen? Waarom kan ik via mijn e-mailadres wel kans maken op een waardebon, maar moet ik voor een job alert een account aanmaken? Beste Efteling, jullie weten hoe het moet. Naar je bezoekers toe doe je het goed. Uitstekend zelfs. Waarom dan (nog) niet naar je toekomstige werknemers?

bas van de haterd

Bas van de Haterd is onder meer organisator van Digitaal-Werven , waarvoor hij al 12 jaar de recruitmentwebsites van de grootste en bekendste organisaties van Nederland onderzoekt.

Op 1 november wordt op het evenement weer de jaarlijkse award voor de beste digitale sollicitatie-ervaring van Nederland uitgereikt. Tot die tijd verschijnen hier regelmatig reviews en onderzoeksresultaten van zijn hand.

Bas is bovendien op 16 oktober een van de sprekers op het Werf& Selectie Jaarcongres. Hij verzorgt daar een keynote onder de titel ‘Het cv voorbij’. Meld je dus nu aan.

Deel dit artikel:

Bas van de Haterd

bij Digitaal-Werven
Bas van de Haterd is onder meer initiatiefnemer van Digitaal-Werven, een jaarlijks onderzoek naar welke organisatie kandidaten de beste sollicitatie-ervaring biedt, en samen met Werf& organisator van TA Live.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners