De grootste vacaturebanken van 2012

Redactie Op 29 januari 2013
Gem. leestijd 3 min 3112x gelezen
Deel dit artikel:

De grootste vacaturebanken van 2012Jobbird.com heeft 2012 afgesloten als grootste vacaturebank van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de grootste informatiebron van Nederlandse vacatures online. Jobbird.com had 6,3% van alle online vacatureplaatsingen in 2012, gevolgd door Banenmatch met 5,6%.

Top 5 vacaturebanken van 2012

Hieronder staat de top 5 grootste vacaturebanken in 2012. Na Jobbird.com en Banenmatch staat Nationale Vacaturebank op de derde plek. Zij worden gevolgd door Jobselectie en Monsterboard sluit de top 5 af.

1) Jobbird.com (6.3%)
2) Banenmatch (5.6%)
3) Nationale Vacaturebank (4.0%)
4) Jobselectie (3.6%)
5) Monsterboard (3.4%)

 Top 5 commerciële, onafhankelijke jobboards op basis nieuw aantal geplaatste vacature-advertenties in 2012, excl. interne doublures* (% marktaandeel) Bron: Jobfeed

Verandering eind 2012

Hoewel Monsterboard over heel 2012 gezien op plek 5 staat, is zij aan het einde van het jaar hoger geëindigd dan Jobselectie. De grafiek hieronder toont het vacatureverloop in 2012 van deze top vijf sites. Jobbird.com en Banenmatch steken er duidelijk bovenuit. Jobselectie heeft tot augustus het patroon van Nationale Vacaturebank gevolgd, maar toont daarna een duidelijke daling.

De grootste vacaturebanken van 2012Aantal geplaatste vacature-advertenties per maand in 2012, excl. interne doublures* Bron: Jobfeed

Marktaandeel jobboards Q4 2012

Gekeken naar het laatste kwartaal van 2012, staat Jobbird.com net zoals vorig kwartaal bovenaan met een marktaandeel van 6%. Banenmatch volgt, maar verliest 1 procentpunt. Opvallend is Vacaturebase op plek 5. Zij hebben deze plek geclaimd ten koste van Jobselectie, die naar plek 6 verschuift. Waar Goudengidsbanen vorig kwartaal in de top 10 stond, is zij dit kwartaal vervangen door Vacaturevijver.

De grootste vacaturebanken van 2012Top 10 commerciële, onafhankelijke jobboards op basis van marktaandeel aantal vacature-advertenties (excl. interne doublures**). Q4 2012. Bron: Jobfeed

Het vorige kwartaal meldden we dat Banenmatch en Jobselectie van een gratis model overgegaan zijn naar een betaald model. Bovenstaande gegevens wijzen erop dat Jobselectie een grote klap heeft gekregen. Hoewel Banenmatch! nog steeds het een-na-grootste marktaandeel heeft, is ze wel met een percentagepunt gedaald. 

Werf& en Jobfeed houden voor u de arbeidsmarkt in de gaten en rapporteren het volgende kwartaal weer hun bevindingen.

* Interne doublures: vacatureplaatsingen die binnen dezelfde site zijn gevonden. Deze kunnen ontstaan als vacatures binnen de ontdubbelingsperiode (zes weken) worden herplaatst.

** In tegenstelling tot wat vorige keer gemeld werd, wordt uitzendbureau.nl niet meer meegenomen in de top 10, omdat zij zich puur richten op uitzendvacatures.

Over Analytics by Jobfeed

De grootste vacaturebanken van 2012In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 57.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, softwareleverancier van meertalige CV parsing en semantic search & match oplossingen.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners