Wat verwachten kandidaten in Europa van een sollicitatie? Dit zijn de 5 grootste verschillen

Peter Boerman Op 17 december 2018
Gem. leestijd 3 min 1217x gelezen
Deel dit artikel:
Wat verwachten kandidaten in Europa van een sollicitatie? Dit zijn de 5 grootste verschillen

Door het tekort aan talent op de nationale arbeidsmarkt, willen veel bedrijven in Europa graag over de grens te werven. Maar hoe doe je dat het best? Wat verwachten kandidaten in andere landen precies?

Internationaal werven lijkt misschien makkelijk, maar de arbeidsmarkt in Europa is erg complex. Europa bestaat uit wel 51 landen en in elk land hebben kandidaten andere verwachtingen van het recruitmentproces. De candidate experience, met andere woorden, kent in elk land andere vragen en eisen.

De Global Talent Acquisition Monitor

Tot voorheen was er nog geen informatie bekend over de verschillen in deze candidate experience. Daarom heeft Intelligence Group in juli 2018 onderzoek gedaan onder 60.000 respondenten in 28 Europese landen. Centraal in dit onderzoek, dat de  Global Talent Acquisition Monitor (GTAM) is gaan heten, staan 15 onderdelen van de candidate experience, dus wat de verwachtingen van kandidaten zijn en wat zij belangrijk vinden. Met deze inzichten kunnen recruiters slimmer en succesvoller internationaal werven.

5 opmerkelijke internationale verschillen

Maar wat zijn nou enkele van die internationale verschillen? We pakken er 5 opvallende bevindingen uit:

#1. Persoonlijke feedback weegt zwaar, vooral in Estland

Bijna de helft (49%) van de Europese respondenten vindt persoonlijke feedback op de sollicitatie het belangrijkst. Toch zijn er ook er grote lokale verschillen, zelfs tussen buurlanden. Zo zegt 75% van de kandidaten in Estland persoonlijke feedback belangrijk te vinden, maar in Litouwen ligt dit percentage een stuk lager met maar 20%.

dashboard europa

#2. Reden van afwijzing? Heel graag, als je in Oostenrijk woont

Zo’n 35% van de kandidaten in Europa zegt het belangrijk te vinden dat werkgevers bij een afwijzing duidelijk te horen krijgt waarom hij of zij het niet is geworden. Tussen de landen zijn er wel grote verschillen. In Estland vindt de helft van de kandidaten dit bijvoorbeeld belangrijk. En ook in Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk vindt een groot deel (46%) dit belangrijk. Maar in landen als Litouwen (16%) en Bulgarije (20%) staat dit punt minder hoog op de lijst.

europa reden afwijzing

#3. Makkelijk solliciteren? Van Spanjaarden hoeft het niet

Opvallend: van de Spaanse kandidaten zegt 81% niet veel belang te hechten aan een makkelijke sollicitatieprocedure. Dit komt overeen met hun geringe voorkeur voor een snelle procedure: 82% van de Spanjaarden vindt snelheid niet zo belangrijk. In andere landen, zoals Finland en Griekenland, vindt 41% van de kandidaten een makkelijke procedure juist wél belangrijk. En in Tsjechië en Slowakije zegt 45% belang te hechten aan snelheid in het proces.

europa snel en makkelijk

#4. Vaardigheden laten zien? Niet in Letland…

De mogelijkheid om vaardigheden te laten zien vinden kandidaten vooral in de Zuid-Europese landen belangrijk. Zo scoort dit punt hoog in Griekenland (46%), Spanje (44%) en Italië (41%). In Letland vinden ze dit punt juist opvallend onbelangrijk; maar 9% van de kandidaten hier zegt het belangrijk te vinden zichzelf te kunnen presenteren.

europa laten zien

#5. Goede voorbereiding? In Nederland niet nodig…

Hoe belangrijk vinden kandidaten het dat de gesprekspartner zich verdiept heeft in zijn of haar motivatiebrief, cv en vaardigheden? En dat de recruiter vragen bedacht heeft voor de kandidaat en goed weet wat de baan inhoudt? In heel Europa zegt 23% van de respondenten dit belangrijk te vinden. Maar de verschillen zijn groot. In Slowakije vindt bijna de helft (45%) dit belangrijk, maar in Nederland (9%) en Estland (8%) hebben weinig mensen aangegeven dit belangrijk te vinden.

europa goede voorbereiding

Meer weten over de internationale arbeidsmarkt?

werven in EuropaBenieuwd naar de verschillen in alle 15 gemeten onderdelen? In de whitepaper ‘Candidate Experience in Europa’ lees je meer over de verwachtingen van Europese talenten. En via het European Recruitment Dashboard krijg je toegang tot data uit 28 landen en 500 beroepsgroepen.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners