De leukste recruitmentboeken van 2015 – voor onder de boom

Peter Boerman Op 14 december 2015
Gem. leestijd 4 min 2726x gelezen
Deel dit artikel:
De leukste recruitmentboeken van 2015 – voor onder de boom

Ze halen zelden de boeken-top-10, maar ook dit jaar verscheen er weer genoeg lezenswaardigs voor recruiters. Een klein overzicht.

boeken hr social media#1. HR & Social Media

Ondertitel: HR in de rol van gebruiker, business partner & change agent

Auteurs: Diana Russo, Inge Beckers

Uitgever: Vakmedianet

Waarom de moeite waard?

De twee auteurs zijn bekend uit de recruitmentwereld, maar hun boek beoogt méér dan alleen recruiters aan te spreken, en wil de impact van sociale media op organisaties – en HR in het bijzonder – duidelijk maken. Met vele praktische voorbeelden over nut en toepasbaarheid, adviezen en tips.

 

boeken vacatureluurs#2. Vacatureluurs

Ondertitel: Op zoek naar een nieuwe uitdaging? De zoektocht is de uitdaging!

Auteur: Emily Harmsen

Uitgever: Lannoocampus

Waarom de moeite waard?

Een boek naar aanleiding van de gelijknamige site, vooral voor de ‘overkant van de tafel'(de sollicitant), maar wel vol humor – en daarom leuker dan het doorsnee sollicitantenboek.

 

boeken zou jij jezelf#3. Zou jij jezelf aannemen?

Ondertitel: Hét sollicitatiehandboek

Auteur: Freek van Kraaikamp

Uitgever: Thema

Waarom de moeite waard?

Nog een sollicitantenboek. ‘Zou jij jezelf aannemen?’ leert naar jezelf kijken en staat vol tips & tricks om die gewenste baan te vinden en zelf on- en offline gevonden te worden. Van de beste manier van netwerken tot de handigste tips om jouw CV online vindbaar te maken.

 

boeken 50werkboek#4. Het Grote 50+ Werkboek

Ondertitel: Zo kom je weer aan het werk

Auteurs: Anne-Marije Buckens, Judith Spruit, Donald Suidman

Uitgever: Big Business Publishers

Waarom de moeite waard?

Er zijn steeds meer 50+’ers op de arbeidsmarkt, maar in de werving en selectie maken ze weinig kans. Wat moeten werkgevers en beleidsmakers doen om de kansen voor 50-plussers te vergroten? Aan de hand van ervaringsverhalen, feiten & cijfers, portretten, tips, achtergrondverhalen en praktische opdrachten geven de auteurs inzicht in hoe de arbeidsmarkt tegenwoordig werkt en hoe je als 50-plusser je plek verovert en behoudt.

 

boeken hier wil je werken#5. Hier wil je werken!

Ondertitel: Inzichten voor het creëren van een aantrekkelijke werkplek

Auteur: Ron Friedman

Uitgever: Business contact

Waarom de moeite waard?

In een omgeving waar falen wordt beloond, waar je werkplek uitnodigt tot mijmeren en waar toevallige ontmoetingen creativiteit en leervermogen aanwakkeren, dáár wil je werken. In dit boek onthult bekroond psycholoog Ron Friedman welke omstandigheden ons succesvol maken op het werk. Met onder meer een apart hoofdstuk ‘Toppers aantrekken en vasthouden’: dat gaat over ‘zien wat anderen niet zien: hoe je blinde vlekken bij sollicitatiegesprekken kunt vermijden en het ware potentieel van mensen kunt zien.’

 

boeken aaltje vincent#6. Sollicitatiegesprekken doe je zo

Ondertitel: Bereid je sollicitatiegesprek zo optimaal mogelijk voor

Auteur: Aaltje Vincent

Uitgever: Unieboek het Spectrum

Waarom de moeite waard?

Omdat Aaltje Vincent al heel wat boeken op haar naam heeft staan die sollicitanten helpen. En ook deze is weer duidelijk en overzichtelijk. En geeft ook voor recruiters vele tips; ze kunnen hier leren van hun collega’s, en weten hoe sollicitanten zich voorbereiden. Van preselectie tot videosollicitaties, en van STARR tot een antecedentenonderzoek.

 

onboarding boek#7. Onboarding

Ondertitel: Blijvend succes van nieuwe medewerkers

Auteur: Ardiënne Verhoeven

Uitgever: Boom Nelissen

Waarom de moeite waard?

Na de sollicitatiefase houdt je werk als recruiter niet op. Organisaties zijn gebaat bij nieuwe medewerkers die snel operationeel zijn, die gemotiveerd zijn en zich verbinden aan de organisatie. Maar hoe doe je dat? Dat leren we in dit boek. Het gaat in op de belangrijkste concepten om nieuwkomers succesvol aan boord te krijgen en te behouden voor de organisatie. Tijdelijk 25% in prijs verlaagd.

 

boeken succesvol binnenhalen#8. Succesvol binnenhalen van toptalent

Ondertitel: geen

Auteurs: Bart Dietz, Rainier Beelen

Uitgever: Boom/Nelissen

Waarom de moeite waard?

Nog niet verschenen, maar dit belooft weer eens zo’n must-have te worden. Dit boek reikt 10 instrumenten aan waarmee organisaties vrijwel meteen succesvoller kunnen werven. Het staat stevig in zowel de praktijk van de werving en selectie als het wetenschappelijk onderzoek, want de auteurs, Bart Dietz (Erasmus Universiteit) en Rainier Beelen (Career Openers), hebben samen 20 jaar ervaring in de werving van toptalent voor bedrijven. Verkrijgbaar vanaf 15 januari 2016.

 

boeken grote gesprekkenboek#9. Het GROTE Gesprekkenboek

Ondertitel: Een praktische leidraad voor HR-professionals en leidinggevenden

Auteurs: Jacco van den Berg, Mecheline Klijs

Uitgever: Vakmedianet

Waarom de moeite waard?

Niet helemaal een nieuw boek, maar wel behoorlijk onder handen genomen, dit boek over hoe betere gesprekken te voeren. Dit boek is ook niet helemaal toegesneden op de recruiter, maar somt wel handig de do’s and don’ts op in bijvoorbeeld het selectiegesprek en het arbeidsvoorwaardengesprek.

 

boeken de wereld van#10. De wereld van arbeidsbemiddeling

Ondertitel: Recruitment en re-integratie

Auteurs: Ilonka Dorrepaal, Mirjam Weima

Uitgever: Coutinho

Waarom de moeite waard?

Uitzendbureaus, werving- en selectiebureaus, headhunters, re-integratiebureaus, outplacementbureaus en het UWV WERKbedrijf: al deze organisaties spelen een belangrijke rol in de arbeidsbemiddeling. Dit boek probeert inzicht te bieden in dat hele speelveld.

 

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners