De maand in werving: 7 dingen die ons opvielen in april

Wat gebeurde er de afgelopen maand in recruitment? Werf& geeft ook dit jaar aan het eind van elke maand een overzicht. Zo pikten we er ook in april 2021 weer 7 opvallende trends en ontwikkelingen uit.

Peter Boerman Op 30 april 2021
Gem. leestijd 6 min 563x gelezen
Deel dit artikel:
De maand in werving: 7 dingen die ons opvielen in april

Terwijl Nederlands topscorer aller tijden overleed (en dat schandalig weinig aandacht kreeg), was er schandalig véél aandacht voor een gesneefd Super League-plan. En terwijl in de zorg (bijna) ‘code zwart’ gold, gingen versoepelingen gewoon door, net als de (plannenmakerij voor de) Fieldlabs. En terwijl zowel de NOS als D66 kampten met ongepast gedrag, ging het in het maatschappelijk debat alweer snel over zaken als snel stijgende huizenprijzen, traag toenemende vaccinaties en een afnemende verkeersveiligheid. Kortom: weer nieuws genoeg. Maar wat gebeurde er in april 2021 allemaal dat recruiters moeten weten? Een beknopt overzicht.

#1. 50.000 (!) sollicitanten voor fiscus

Is dan toch álle nieuws goed nieuws? Weinig organisaties lagen het afgelopen jaar zo onder vuur als de Belastingdienst (beeld boven), maar vorig jaar solliciteerden er toch bijna 50.000 mensen, een kwart meer dan in 2019. Die groei doet zich al een aantal jaren voor: in 2017 meldden zich nog maar zo’n 15.000 sollicitanten bij de Belastingdienst. In 2019 waren er gemiddeld 11 sollicitanten per vacante positie, in 2020 was dat opgelopen tot 13.

In 2019 waren er gemiddeld 11 sollicitanten per vacante positie, in 2020 liep dat op tot 13.

Sollicitanten zeggen dat de aantrekkingskracht ligt in onder meer de maatschappelijke relevantie van het werk, de ontwikkelmogelijkheden en de inhoud van de functie. Ook geldt de Belastingdienst als een solide werkgever. ‘Maar we zien ook dat sommige mensen juist vanwege de publiciteit extra gemotiveerd zijn om bij ons te gaan werken, om zo bij te dragen aan het verbeteren van de Belastingdienst’, aldus Monique van de Bospoort, hoofd Instroom bij de Belastingdienst.

#2. Nog steeds veel (vermoedens van) leeftijdsdiscriminatie

Iedereen die vermoedt te maken te hebben met discriminatie kan het College voor de Rechten van de Mens vragen hierover een oordeel uit te spreken: is er sprake van verboden onderscheid of niet? In 2020 ontving het College 638 verzoeken om een oordeel. Veel meer dan in 2019 toen 541 verzoeken binnenkwamen en het hoogste aantal verzoeken sinds de oprichting van het College, blijkt uit het in april gepubliceerde jaarverslag.

Verzoeken over discriminatie op grond van geslacht gaan vaak over werving en selectie.

Verzoeken over discriminatie op grond van geslacht gaan vaak over arbeid. In 2020 gingen deze verzoeken vaker over aanstelling of werving en selectie, en minder vaak over de beëindiging van arbeidscontracten, zoals juist het geval was in 2019. Verzoeken over leeftijd hebben vaak betrekking op werving en selectie (personeelsadvertenties en sollicitatieprocedures) en worden meestal ingediend door oudere sollicitanten die discriminatie op grond van leeftijd vermoeden, zo meldt het verslag.

#3. Nooit affe bouwplaats om krapte tegen te gaan

Een Heerhugowaardse bouwplaats, waar altijd wordt gewerkt, maar die toch nooit af is. Daarvoor heeft het Regionaal Investeringsfonds (RIF) in regio Noord-Holland in april een subsidie van 6 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het gaat om een project dat de toestroom van techniekstudenten wil vergroten en zo personeelstekorten wil terugdringen.

Op deze eeuwige bouwplaats is een woning nooit af.

Op de bouwplaats bouwen studenten het geraamte van huizen af tot volledige woningen, waarna de boel weer wordt ontmanteld en weer een nieuwe groep studenten de mogelijkheid krijgt om te leren hoe je een huis afbouwt. Het is een grootschalig project dat gerealiseerd is op initiatief van diverse onderwijsinstellingen, waaronder ESPEQ Bouwopleidingen en ROC Horizon College.

#4. TU/e hervat vrouwenbeleid, maar nu anders

Het was in 2019 groot nieuws toen de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) een vrouwenvoorkeursbeleid invoerde voor de vaste wetenschappelijke posities. En bijna net zo groot nieuws toen het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat de universiteit daarin te ver was gegaan. Maar nu pikt de TU/e het beleid toch weer op, alleen dan nu net even iets anders. Zo komt er meer maatwerk. Voor elke functiegroep (Universitair Docent; Universitair Hoofddocent of Hoogleraar) en elke faculteit wordt nu apart bezien of de vacature onderdeel wordt van het zogeheten ICF-programma.

Sinds de start van het programma is de instroom van academische vrouwen verdubbeld.

De eerste fase van het programma van de TU/e heeft overigens wel zijn vruchten afgeworpen. ‘Sinds de start zijn 57 vrouwen aangenomen op functies in de vaste wetenschappelijke staf en 63 mannen. Daarmee is de instroom van vrouwen op academische functies verdubbeld’, stelt de universiteit. ‘Een ongekend succes.’

#5. Bijzonder: YoungCapital wordt natuurbeschermer

Een van de meer opvallende berichten in april was het nieuws dat YoungCapital de eerste organisatie wordt die meehelpt de aarde te beschermen via het deze maand gelanceerde initiatief EarthToday. De recruitmentspecialist gaat 250.000 m2 aan natuuroppervlak beschermen, verspreid over de wereld. ‘Een van de grotere vraagstukken van deze toekomst is de staat van onze planeet’, aldus YoungCapital-CEO Ineke Kooistra. ‘Wij geloven, net als jongeren, dat we dit probleem alleen samen kunnen oplossen. Door allemaal ons steentje bij te dragen.’

‘Wij geloven dat we dit probleem alleen samen kunnen oplossen.’

Het initiatief voor EarthToday werd officieel gelanceerd op 22 april. Executive boardmember Constance Scholten (ook bekend van Appical): ‘De noodzaak om tot actie over te gaan is gigantisch, daarover is iedereen het eens. Maar hoe? Dat idee denken wij te hebben. Vanaf vandaag kunnen consumenten en bedrijven unieke vierkante meters natuur beschermen en sparen voor 1,20 euro per vierkante meter.’

#6. Lol om maffe vacaturetekst

Dat het niet meevalt om een goede vacaturetekst te schrijven was al langer bekend. Maar zo bont als het exemplaar van het Nederlands kenniscentrum voor ondergrondse bouw vind je ze zelden. Wat te denken van zinnen als: ‘Met je zus kon je goed overweg. Jullie konden je vaak uren vermaken met het inventariseren van alle boeken in de boekenkast.’ Of ‘Een van je leukste jeugdherinneringen is die van Kerst 2010. Je tante was net verhuisd naar Australië en jij bedacht een manier om toch samen Kerst te vieren. … De dag werd een groot succes.’

Op Twitter maakten velen zich er al snel vrolijk over.

Op Twitter viel de vacature in elk geval ook al snel op, en maakten velen zich er vrolijk over. ‘Mijn god. Recruiters weten van gekkigheid niet meer hoe ze een goede wervingstekst opzetten’, reageert bijvoorbeeld iemand. ‘Ik puzzel nog op de link tussen het ‘verhaaltje’ en de competenties die horen bij de (naar mag ik aannemen) volwassen functie.’

Ook de gevraagde eisen zijn overigens best opvallend te noemen, met bijvoorbeeld ‘Zorgvuldigheid (niveau pietlut)’ als gewenste karaktereigenschap. Om over het werkveld nog maar te zwijgen. Want daarover valt in de vacature te lezen: ‘We hebben hierboven expres vrijwel niets over het werkveld gezegd, want daar hoef je geen verstand van te hebben. Maar hopelijk ben je wel nieuwsgierig.’

#7. Wereldprimeur: NFT in een vacature

Was het een wereldprimeur? Waarschijnlijk wel. Toch kreeg hij in april niet héél veel aandacht. Daarom nog maar eens bij deze: de allereerste NFT-vacature ter wereld, afkomstig uit… Amsterdam.

Altijd leuk om ergens van te kunnen zeggen dat je de wereldprimeur hebt gehad.

NFT (of non-fungible tokens) kun je kennen van de animatie van een vliegende kat die werd verkocht voor 600.000 dollar, een virtuele kaart van Homer Simpson die 320.000 opbracht, of de eerste Tweet van de oprichter van Twitter, die in maart bijna 3 miljoen dollar opbracht. Maar het kan dus ook in de vorm van een vacature, zo blijkt, en het is het Amsterdamse Growth Tribe dat er als eerste gebruik van maakt. Of het zin heeft? Dat vraagt ook David Arnoux op Reddit zich af. Maar een nieuwtje is het natuurlijk weer wel, en altijd leuk om ergens van te kunnen zeggen dat je de primeur hebt gehad.

#8. Cartoon van de maand

Bron: van9tot5

Iets over het hoofd gezien?

In de rubriek ‘De maand in werving’ belichten we trends en ontwikkelingen voor iedereen in de wereld van werving en selectie. In april iets belangrijks over het hoofd gezien? Meld het ons!

Vraag de whitepaper aan

Meer weten over de 10 grootste trends voor 2021? Er is recent ook een whitepaper van verschenen. Vraag hem hier aan, dan ontvang je hem in je mailbox.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners