De maand in werving: 7 dingen die ons opvielen in februari

Peter Boerman Op 28 februari 2019
Gem. leestijd 4 min 1079x gelezen
Deel dit artikel:
De maand in werving: 7 dingen die ons opvielen in februari

Wat gebeurde er deze maand in recruitment? Werf& geeft dit jaar aan het eind van elke maand een overzicht. We pikken er weer 7 trends en ontwikkelingen uit.

De Elfstedentocht was verder weg dan ooit, en ook de Brexit lijkt er misschien nog niet van te komen. En dan maakt Nederland ook nog eens geen vrienden met Frankrijk, vanwege de aankoop van aandelen KLM. Genoeg nieuws dus weer. Maar wat gebeurde er deze maand op het gebied van recruitment allemaal?

#1. ‘Zeker 50.000 arbeidsmigranten nodig’

Het was politiek gezien ongetwijfeld het meest explosieve bericht over de arbeidsmarkt van deze maand: de 50.000 arbeidsmigranten die volgens het CBS élk jaar nodig zijn om onze personeelstekorten te bestrijden. ‘Anders loopt het hartstikke vast’, kopte de NOS er maar meteen bij. En dan gaat het ook nog alleen om mensen uit andere EU-landen.

‘Zonder arbeidsmigranten vallen complete bedrijven en sectoren stil’

Zonder Polen en Roemenen wordt de krapte op de arbeidsmarkt nog veel groter, stelde ook uitzendbureau-vereniging ABU naar aanleiding van dit nieuws. ‘Complete bedrijven en sectoren zouden stil vallen’, schreef ABU-voorzitter Jurrien Koops recent zelfs nog. Ongeveer de helft van de huidige ongeveer 400.000 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in Nederland werkt in de uitzendbranche, en dan vooral in de tuin- en landbouw, logistiek, zakelijke dienstverlening en voedselindustrie.

#2. Campagnes van gemeentes trekken de aandacht

Over de recente campagne van de gemeente Zwolle was op deze site eerder deze week al te lezen. Het valt ook de algemene pers inmiddels op dat gemeentes steeds minder conventioneel beginnen te werven. De Stentor maakte er zelfs een heuse derby van tussen de buurgemeenten Zwolle en Deventer. Was het vorig jaar allereerst de laatstgenoemde die opviel met hun ‘Zin in gezeik‘-campagne, en daarmee zelfs bijna een jonge-ambtenarenprijs in de wacht sleepte, dit jaar sloeg de provinciehoofdstad dus terug met een vleugje James Bond in opvallende fotografie (zie foto boven).

‘We hadden zoveel aanmeldingen dat we moesten werken met een reservelijst’

Er mag aanvankelijk gelachen zijn om die ‘Zin in Gezeik‘-campagne van Deventer, volgens gemeentewoordvoerder Gideon Burgers (what’s in a name?) was dat volledig onterecht. ‘We kunnen een half jaar later de balans opmaken’, zegt hij. ‘Tijdens de wervingsdag was plek voor 150 mensen. We hadden zoveel aanmeldingen dat we moesten werken met een reservelijst. Zelden kregen we zoveel aanmeldingen uit de doelgroep jongeren.’

#3. Personeelstekort soms zelfs letterlijk fataal

Dat personeelstekorten ingrijpende gevolgen kunnen hebben, schreven we al eerder. Maar dat er zelfs fatale incidenten aan te wijten zijn? Dat is nog echt wel even schrikken. Toch is het in de geestelijke gezondheidszorg zeker het geval, blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), dat deze maand naar buiten kwam via dagblad Trouw en weekblad De Groene Amsterdammer.

‘In bijna de helft van de calamiteiten in de ggz van de afgelopen 1,5 jaar speelde personeelstekort een rol’

De inspectie onderzocht de relatie tussen personeelstekort en ‘calamiteiten’ in ggz-klinieken. In bijna de helft van de onderzochte calamiteitsrapportages van de afgelopen 1,5 jaar speelde personeelstekort een rol. In 20 procent van de gevallen was zo’n tekort de ‘grondoorzaak’, bij nog eens een kwart speelde het een ‘nadrukkelijke rol’. Hoe vaak een personeelstekort precies heeft geleid tot overlijden, is niet bekend. Maar dat er wel degelijk doden door zijn gevallen, bevestigt de Inspectie wel.

#4. Hoe het ook kan: de soap van een Zeeuws restaurant

In de horeca leidt (voor zover bekend) het personeelstekort nog niet tot fatale incidenten. Maar ook hier is het probleem nijpend. Om op te vallen tussen de vele openstaande vacatures voor koks, bedienend personeel en afwashulpen in de regio, maakte restaurant De Drie Koningen in Groede daarom een ludiek intro van een heuse ‘soap’ op Facebook:

Nieuwe aflevering: De Vacature!Wat we zoeken bij de Drie Koningen & Brouwerslokaal:-Parttime/weekend- en vakantiekrachten-Parttime interieurverzorg(st)er m/v/a-Enthousiaste koks fulltime Stuur je CV en motivatie naar: management@brouwerslokaal.nlWie weet speel jij wel mee in de volgende aflevering?Delen mag!

Posted by De Drie Koningen on Saturday, 16 February 2019

De boodschap? Wie weet speel jij wel in de volgende aflevering. “Ik was bij de groothandel in Sluis en kreeg al veel leuke reacties. We hebben ons kapot gelachen bij de opnames”, vertelde mede-eigenaar Stijn Jordans al aan Omroep Zeeland. Nu alleen maar hopen dat onder de vele kijkers ook de gewenste nieuwe medewerkers zitten…

#5. Wie wil de rechterhand van Máxima zijn?

Het lijkt een secretaressevacature als zovele anderen: hbo-niveau, ervaring met ‘het concipiëren van brieven’, organisatorisch talent gevraagd, en een salaris van maximaal 3.130,07 euro bruto. Maar deze vacature is toch wel degelijk onderscheidend. En dan niet zozeer qua tekst, maar juist qua functie. Want niet zoveel secretaresses krijgen natuurlijk de kans Hare Majesteit de Koningin te ondersteunen. Niet gek dus dat diverse media vol op deze vacature doken. Zo’n standaard vacaturetekst neem je dan graag voor lief…

#6. Zoektocht naar raadsleden is makkelijker geworden

gemeenteraadOpmerkelijk nieuws in een tijd dat volop wordt geklaagd over krapte: de zoektocht naar (potentiële) raadsleden blijkt de afgelopen jaren juist makkelijker geworden, aldus onderzoek van de universiteiten in Groningen en Twente. Ondanks de lage beloning, ondanks de grote tijdsinvestering, ondanks de toenemende complexiteit en soms zelfs bedreigingen, blijken er best mensen bereid zich in te zetten voor de lokale samenleving. Gaf in 2006 nog 46,2 procent van de politieke partijen aan dat het behoorlijk wat moeite kostte om geschikte kandidaat-raadsleden te vinden, vorig jaar was dat gedaald tot 36,6 procent.

#7. Turken en Marokkanen lopen achterstand in

Ook goed nieuws over de arbeidsparticipatie van de zogenoemde ‘mensen met een niet-westerse migratieachtergrond’: ze lopen hun achterstand ten opzichte van de autochtone Nederlanders momenteel snel in, aldus het CBS. In 2018 had 69,1 procent van de mensen met een Nederlandse achtergrond betaald werk, tegenover 60,9 procent van de mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. In 2014 waren deze cijfers nog 66,5 om 55,2 procent. Vooral mensen met een Marokkaanse en Turkse achtergrond deden het goed: met 57,4 en 61,2 procent was hun arbeidsdeelname hoger dan voor de crisis.

#8. Cartoon van de maand:

hoogsensitief februari

De maand in werving

In de rubriek ‘De maand in werving’ belichten we de belangrijkste trends en ontwikkelingen die voor iedereen actief in de wereld van werving en selectie van belang zijn. Iets gemist? Meld het ons!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners