De toekomst van de mens is al begonnen – wake up!

Wim Van den Nobelen Op 28 november 2018
Gem. leestijd 2 min 1043x gelezen
Deel dit artikel:
De toekomst van de mens is al begonnen – wake up!

Heel wat mensen vrezen de opkomst van de robot. Maar is dat wel terecht, vraagt Wim van den Nobelen zich af. Want wat als robots ons helpen alleen nog maar dingen te doen die we leuk vinden?

De geschiedenis leert dat vooruitgang niet te stoppen is en dat wat men vreest waarheid wordt. Robots zullen er komen. Sterker: ze zijn er al.

hoe lang zal het duren voordat de robot een mening, rechten en misschien wel een ziel bezit?

De vraag is dus niet hoe ze ons leven gaan beheersen maar hoe ze ons gaan beheersen. Een robot is een programmeerbare machine, hoewel daar over niet al te lange tijd de meningen ook over zullen verschillen. Hoe lang zal het duren voordat de robot een mening, rechten en misschien wel een ziel bezit?

Impact groter dan we ons kunnen voorstellen

De robotisering is onlosmakelijk aan onze toekomst verbonden. De impact zal groter zijn dan de meeste mensen zich nu kunnen voorstellen. Er zal een samensmelting ontstaan tussen mens en robot. Gaan mensen en robots trouwen? Krijgen ze kinderen? Gaan robots zo op mensen lijken dat mensen het verschil niet meer zien? Of gaan mensen op robots lijken?

Hoe lang nog voordat het ‘tipping point’ wordt bereikt en mensen op robots gaan lijken?

Robots lijken nu al op mensen. Dat maakt de acceptatie een eenvoudiger. Hoe lang nog voordat we het ‘tipping point’ voorbij zijn en mensen op robots gaan lijken? Wie zou er geen chip willen hebben die een vreemde taal direct vertaalt naar voor jou bekende woorden? Of een paar extra gigabytes om een film in je hoofd op te slaan, zodat je door je ogen te sluiten deze kunt laten afspelen? Bionische armen die eenvoudig iets kunnen tillen waar je nu 5 mensen voor nodig hebt of supersonische benen die een auto overbodig maken omdat je met 40 km/uur naar huis kunt rennen, zonder moe te worden?

Het gaat sneller dan je denkt

Mensen gaan meer op robots lijken dan we ons nu kunnen voorstellen. En dat zal sneller gaan dan je denkt. De eerste harttransplantatie was in 1967, maar vóór 2067 zal een geïmplementeerde chip je waarschuwen dat het tijd is om een nieuw hart te laten printen.

vóór 2067 zal een geïmplementeerde chip je waarschuwen dat het tijd is om een nieuw hart te laten printen

Wat betekent dat voor ons werk? Werken we over 100 jaar nog wel? Of zijn we dan allemaal zo ver-’confusiaanst’, dat we geen dag meer werken omdat we alleen nog maar doen wat we leuk vinden? Scannen chips tegen die tijd jouw hersenactiviteiten en bepalen deze zo welke vaardigheden jou van nature het beste afgaan? O wacht. Dat kan al!

De toekomst van de mens is nu. Wake up!

wim van den nobelen‘Wim op woensdag’ is de tweewekelijkse blog van recruiter Wim van den Nobelen (Strictly People). Om de week op woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Lees alles van Wim

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij FinCar
Wim van den Nobelen is recruiter/eigenaar van FinCar, investeerder, blogger op Werf& en Ambassadeur van Guruz
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners