Bas van de Haterd deed vorig jaar 6 voorspellingen over 2018. Wat werd er van bewaarheid?

Bas van de Haterd Op 08 januari 2019
Gem. leestijd 3 min 953x gelezen
Deel dit artikel:
Bas van de Haterd deed vorig jaar 6 voorspellingen over 2018. Wat werd er van bewaarheid?

Minstens zo leuk als voorspellingen doen over een jaar is terugkijken naar wat er van de voorspellingen van een jaar eerder terecht is gekomen. Bas van de Haterd werpt een blik in de achteruitkijkspiegel, en besluit er maar helemaal mee te stoppen, met dat voorspellen…

Zoals elk jaar doe ik niet alleen voorspellingen over wat het komende jaar gaat brengen, maar evalueer ik ook de voorspellingen die ik in het begin van het jaar ervoor gedaan heb. Voor 2018 heb ik het mezelf makkelijk gemaakt, maar helaas bleek ik er vaak naast te hebben gezeten.

voorspellingen achteruitkijkspiegelEen paar keer een 0-procentscore

Zo voorspelde ik vorig jaar dat Google for Jobs naar Nederland zou komen. Maar dat is niet gebeurd. Daar zat ik dus gewoon helemaal naast. Ook sprak ik de verwachting uit dat Facebook Jobs in 2018 groots zou uitpakken in Amerika en in 2019 de oversteek gaat maken. Maar dat is ook niet echt gebeurd. Ja, men heeft de chatbot-optie van whatsapp opengezet. Maar nee, dit is niet wat ik had verwacht met ‘groots uitpakken’.

Chatbots? Nog geen doorbraak

Sowieso voorspelde ik dat chatbots in 2018 een grote vlucht zouden gaan nemen. Ook daar moet ik mijn keutel intrekken. Ja, er zijn een paar mogelijke bots bij gekomen. Ja, er zijn er hier en daar een paar live gegaan. En ja, whatsapp heeft nu dus ook mogelijkheden. Maar nee, de grote sprong voorwaarts heb ik toch nog niet gezien. Dus ook hier: 0 punten.

Microsoft startte recent een freelancersplatform. met Upwork, En dus niet met het ‘eigen’ Linkedin

Een andere voorspelling die ik deed was het begin van het einde van LinkedIn. Maar het is afgelopen jaar eigenlijk opvallend stil geweest rondom LinkedIn. Misschien kun je dat als het begin van het einde zien, vooral omdat moederbedrijf Microsoft juist recent een freelancersplatform aankondigde samen met Upwork. En dus niet met het ‘eigen’ LinkedIn. Maar is dat het begin van het einde? Dat is misschien wat stellig. Het is wel wéér een spijker aan de kist. Omdat ik lief voor mezelf ben, reken ik deze voorspelling half goed…

voorspellingen achteruitkijkspiegel

En discriminatie dan? 

Was 2018 dan het jaar waarin arbeidsmarkt discriminatie veel aandacht kreeg, zoals ik vorig jaar voorspelde. Nou, er was in elk geval genoeg animo voor. Discriminatie is nog altijd een lastig topic in Nederland. Daar zijn we heel gevoelig voor, onze eigen onbewuste vooroordelen (h)erkennen leidt tot heel veel ophef en agressie. Het aantal onderzoeken, artikelen en berichten hierover is in 2018 alleen maar toegenomen, dus ik reken hem goed.

 Ik ben nu bij een ministerie bezig met de implementatie van een preselectie-assessment

Mijn laatste voorspelling voor 2018 was dat preselectie-assessments in 2018 een vlucht zouden gaan nemen. Dat is volgens mij ook wel echt gebeurd. Ik ben nu bijvoorbeeld bij een ministerie bezig met de implementatie van zo’n tool. Ik weet ook dat meerdere universiteiten ernaar kijken en er in elk geval één universiteit ook daadwerkelijk mee bezig is. En dat zijn doorgaans toch niet de meest innovatieve organisaties als het om werving gaat, dus dat zegt wel genoeg. Ik sprak afgelopen jaar over dit onderwerp over de hele wereld, van Jaipur tot Berlijn en Utrecht. Overal neemt de aandacht voor betere – meer datagedreven – selectie toe. Het besef dat we nog steeds te veel selecteren op gevoel en te weinig op feiten is inmiddels behoorlijk ingedaald. Dus ook deze reken ik helemaal goed.

voorspellingen achteruitkijkspiegel

De slotsom? Geen geweldig jaar

De slotsom? Zes voorspellingen, twee helemaal goed, eentje half. En drie keer dus niet. Met een score van 42% goed was 2018 qua voorspellingen geen geweldig jaar. Ik denk dat ik dit jaar daarom maar eens de voorspellingen oversla. Ik laat 2019 gewoon over me heen komen. Kijken wat er gebeurt. Ook wel eens leuk.

bas van de haterd

Over de auteur van dit blog

Bas van de Haterd is onder meer initiatiefnemer van Digitaal-Werven, een jaarlijks onderzoek naar welke organisatie aan kandidaten de beste digitale sollicitatie-ervaring biedt, en samen met Werf& organisator van TA Live.

Lees hier meer van Bas.

Deel dit artikel:

Bas van de Haterd

bij Digitaal-Werven
Bas van de Haterd is onder meer initiatiefnemer van Digitaal-Werven, een jaarlijks onderzoek naar welke organisatie kandidaten de beste sollicitatie-ervaring biedt, en samen met Werf& organisator van TA Live.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners