Vraag naar recruiters groeit met 50% in 1 jaar

Peter Boerman Op 09 april 2015
Gem. leestijd 2 min 3938x gelezen
Deel dit artikel:
Vraag naar recruiters groeit met 50% in 1 jaar

Dat de arbeidsmarkt weer aantrekt, is goed te merken. Vooral recruiters zijn erg gewild: de vraag naar hen lag in het eerste kwartaal  dit jaar liefst 50% hoger dan een jaar geleden.

De vraag naar P&O’ers stijgt al zes kwartalen sneller dan de rest van de Nederlandse markt, blijkt uit een recent rapport van de Intelligence Group, samen met RaymakersvdBruggen.

aantal vacatures recruiters

Automatisering e-hrm

Niet voor iedereen pakt dat overigens gunstig uit: naast de stijgende vraag naar recruiters is er bijvoorbeeld een slecht perspectief voor loopbaanadviseurs. Maar ook dat kan weer worden uitgelegd als een lichtpuntje voor de arbeidsmarkt: het duidt op een afname van het aantal reorganisaties en outplacementtrajecten. Ook voor vmbo’ers, medewerkers personeelszaken, en HR-assistenten is het perspectief slechter dan gemiddeld. Dat komt bijvoorbeeld door automatisering en e-hrm.

Sterke reactie

De vraagzijde van de arbeidsmarkt wordt gemeten aan de hand van het aantal unieke online vacatures in dat kwartaal. Deze worden gemeten op basis van de vacaturetellingen uit Jobfeed. Ten opzichte van de totale Nederlandse arbeidsmarkt reageert de vraag op de HR-arbeidsmarkt sterker. Het tegenovergestelde is ook waar. Bij een vacaturedaling, krimpt de vraag naar HR-vacatures ook meer.

Niet voor het eerst

De sterk stijgende vraag naar recruiters is des te opvallender omdat het niet voor het eerst is dat er groei wordt geboekt: vorig jaar liet de vraag naar recruiters ook al een stijging van 26 procent zien.

Download hier het hele rapport

Of zie ook:

Of lees verder:

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners