De week in werving: van vacaturestops tot duizenden kandidaten in de rij

Peter Boerman Op 28 oktober 2016
Gem. leestijd 3 min 835x gelezen
Deel dit artikel:
De week in werving: van vacaturestops tot duizenden kandidaten in de rij

Voortaan elke vrijdag: een round-up van het belangrijkste nationale en internationale nieuws rondom werving en selectie.

Deze week: van anoniem solliciteren tot tienduizenden kandidaten die in de rij staan voor een baan als receptionist of treinbestuurder.

#1. PvdA wil anoniem solliciteren

In veel gemeentes zijn er al proeven gaande met anoniem solliciteren (recente toevoegingen: Zwolle, Den Bosch). Die proeven verlopen laten we zeggen wisselend succesvol, zoals onder meer in de gemeente Den Haag.

En dus gaat nu ook het ‘grote Den Haag’ ermee aan de haal. In navolging van onder meer GroenLinks heeft nu ook de PvdA het onderwerp in zijn verkiezingsprogramma opgenomen. Ook de SP toonde zich al eens voorstander, en zelfs de VVD schijnt er niet eens meer zo op tegen te zijn. Zou een Kamermeerderheid in het verschiet liggen? Of zouden ze in Den Haag toch besluiten dat het beter is om over te stappen op goede (cultuurvrije) assessments en preselectietesten, in plaats van namen weglakken en daarna mensen uitnodigen voor ondeugdelijke – want weinig voorspellende – sollicitatiegesprekken?

#2. Trump wil met vacaturestop tegen corruptie te lijf

Ander overheidsnieuws, nu uit Amerika. In een gedachtenkronkel die eigenlijk alleen Donald Trump kan maken, heeft hij recent het voorstel gelanceerd om (vermeende) corruptie binnen de overheid te lijf te gaan met… een vacaturestop.

Volgens de Republikeinse presidentskandidaat (nog twee weken wachten en we weten de uitslag…) helpt zo’n vacaturestop namelijk niet alleen om te bezuinigen, maar vooral tegen fraude. Want: ‘in een kleiner overheidsapparaat is het moeilijker om corruptie te verstoppen’, schijnt hij gezegd te hebben.

#3. Mensen die Mandarijn spreken: 59 vacatures

In Nederland wordt in bijna een kwart van de vacatures gevraagd om kennis van een vreemde taal, naast het Nederlands. In die vacatures vraagt 63,0 procent om Engels, 18,2 procent om Duits en 8,2 procent om kennis van het Frans.

Om kennis van de meest gesproken taal ter wereld wordt daarentegen zelden gevraagd, aldus recent onderzoek van Adzuna.nl: het Mandarijn kwam slechts in 59 vacatures terug, nog minder dan de vraag naar mensen die Arabisch spreken (95) en kenners van het Russisch (82)…

#4. Bijna 10.000 Chinezen voor baan als receptionist

In China zelf is het weer heel anders gesteld op de arbeidsmarkt. Daar trok een relatief eenvoudige baan als receptionist bij een kleine politieke partij recent bijna 10.000 sollicitanten.

De reden? Het is een overheidsbaan. En in tegenstelling tot veel westerse landen, zijn zulk soort banen in China nog steeds zeer gewild. Bovendien gaat het om een van de weinige banen waar niet veel opleiding voor nodig is. En: de locatie van de baan is redelijk centraal gelegen. Voor 223 banen in meer afgelegen regio’s als Binnen-Mongolië en Xinjiang bleken namelijk nauwelijks kandidaten te vinden…

Opvallend cijfer: het aantal sollicitanten per Chinese overheidsvacature staat dit jaar op 49,5, een groei van gemiddeld ruim 3 kandidaten per vrije functie.

branson

#5. Ook Branson heeft niet te klagen…

Nog iemand die niet te klagen heeft over gebrek aan kandidaten is multi-entrepreneur Richard Branson. De Virgin-baas heeft het plan opgevat om vanaf 2018 met een heel nieuwe reeks treinen te gaan rijden in Engeland. De 78 machinistenvacatures die hij daarvoor aanbood, leidden tot zo’n 15.000 sollicitanten, bijna 200 mensen per open functie.

Veel? Ja, dat laat zich raden. Virgin zocht namelijk specifiek mensen die nog niet eerder machinist zijn geweest. “Het maakt niet uit als ze nog nooit op het spoor hebben gewerkt of nooit maar een carrière als machinist hebben overwogen. We zoeken mensen die niet bang zijn om dingen een beetje anders te doen”, aldus hr-directeur Clare Burles.

Machinisten die buiten de gebaande paden denken dus? Dat moet je net hebben op een treinspoor…

#6. Grap van de week:

van9tot5.comBron: van9tot5.com

Lees ook het nieuws van vorige week:

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners