December rustigste maand op de arbeidsmarkt; toch goede kans op succes voor sollicitant

Peter Boerman Op 01 december 2017
Gem. leestijd 2 min 1891x gelezen
Deel dit artikel:
December rustigste maand op de arbeidsmarkt; toch goede kans op succes voor sollicitant

December blijkt de rustigste maand op de arbeidsmarkt, zowel in aanbod van als in vraag naar vacatures. Doordat in geen enkele maand zo weinig mensen vacatures zoeken, maken sollicitanten in december relatief wel veel kans.

Een en ander blijkt uit een analyse van Joblift, dat voor elke maand het verschil tussen vraag en aanbod van vacatures berekende.

Voor het aanbod baseerde de metavacaturesite zich op de bijna 2,5 miljoen online vacatures die het afgelopen jaar in Nederland werden uitgeschreven. Om de vraagzijde te berekenen werd het zoekvolume naar vacatures op Google gebruikt. En dat dan over november 2016 tot en met oktober dit jaar. Per maand keken ze vervolgens hoe groot het aandeel van het jaartotaal was. Dat leverde uiteindelijk het volgende overzicht op: joblift december

Wanneer is de beste maand om te solliciteren?

Het zijn natuurlijk niet helemaal vergelijkbare grootheden: zoeken op Google, en aanbod van vacatures. Maar volgens Joblift zegt het wel iets over wanneer sollicitanten het meeste kans maken op succes. Dat blijkt niet echt het geval in de eerste maanden van het jaar. Dan wordt er namelijk wel veel gezocht naar vacatures, maar worden er relatief weinig banen aangeboden. De onderzoekers verklaren dit zoekgedrag overigens uit de goede voornemens die veel mensen in het begin van het jaar maken.

Zomerluwte is een mythe

Uit het onderzoek blijkt daarnaast ook dat de zomerluwte op de arbeidsmarkt een mythe is. Sterker nog: juni is de topmaand waar het gaat om vacatures plaatsen, juli (samen met januari) de topmaand in zoekgedrag, en ook een relatief drukke maand qua uitgeschreven vacatures. joblift december hele jaar

De metabanenzoekmachine concludeert uit het onderzoek dat het voor sollicitanten in elk geval erg slim is om nog in december een gooi naar een andere baan te doen. Dan ben je namelijk nog mooi voor de grote drukte in januari, als iedereen na de oliebol besluit dit jaar toch écht eens werk te gaan maken van die zoektocht naar een nieuwe functie.

Lees ook:

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners