In deeltijd werken? Dan kun je beter niet in de ICT of de grote steden zijn

Peter Boerman Op 03 februari 2017
Gem. leestijd 3 min 1369x gelezen
Deel dit artikel:
In deeltijd werken? Dan kun je beter niet in de ICT of de grote steden zijn

Wie in deeltijd wil werken, kan het beste een baan in de zorg of het onderwijs ambiëren. En het daarnaast niet erg vinden om (flink) buiten de Randstad te wonen.

Het vacatureaanbod voor parttime functies is relatief namelijk veruit het grootst in Friesland, Groningen, Drenthe en Zeeland, blijkt uit cijfers van de van oorsprong Duitse vacaturezoekmachine Joblift. In die 4 genoemde provincies is meer dan een kwart van alle vacatures (ook) uitdrukkelijk in deeltijd te vervullen, terwijl dat in Noord-Brabant maar voor 20 procent van de vacatures geldt. Ook grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven hebben met zo’n 17 procent relatief weinig vacatures voor parttimers.

Lager opgeleiden vaker in deeltijd

Wie dan wel weer meer kans maakt op een deeltijdbaan zijn lager opgeleiden, zo blijkt: van alle beschikbare deeltijdbanen was voor 63 procent een mbo-diploma of minder vereist, en voor 37 procent minimaal een hbo-diploma. Voor voltijdbanen liggen deze percentages bijna gelijk aan elkaar.

Grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven hebben met zo’n 17 procent relatief weinig parttime vacatures

Meer kans bij groot bedrijf

Als je als werkzoekende in deeltijd wil werken, maak je daarnaast ook een grotere kans bij een groot bedrijf, aldus het onderzoek: organisaties met meer dan 200 man personeel zijn verantwoordelijk voor 60 procent van het aantal deeltijdvacatures, tegen zo’n 47 procent van het aantal voltijdbanen. De drie grootste aanbieders van deeltijdvacatures waren het afgelopen jaar PostNL (4.210 vacatures), Sandd (3.792 vacatures) en Kruidvat (2.621 vacatures).

Vooral in detailhandel, onderwijs en zorg

Verkopers kunnen het makkelijkst in deeltijd aan de slag: het afgelopen jaar werden er 23.636 parttime verkoopvacatures uitgeschreven. Verzorgenden en docenten voor het middelbaar onderwijs volgen met respectievelijk 17.951 en 16.591 vacatures. De zorg en het onderwijs zijn sowieso sectoren met een hoog percentage deeltijders. Maar liefst 54 procent van alle zorgvacatures wordt op deeltijdbasis aangeboden, in het onderwijs ligt dit percentage op 43 procent.

In de ICT en farma is deeltijd lastig

Voor programmeurs en systeemontwikkelaars die in deeltijd willen werken is het een stuk lastiger een geschikte vacature te vinden. Van het totaal aantal vacatures in de ICT was slechts 7,7 procent in deeltijd. Nóg lastiger is deeltijdwerken in de farmaceutische industrie. Daar ligt het aantal parttime vacatures op 6 procent van het totaal. Is in die sectoren voltijds werken gewoon de norm? Of zouden ze een boot aan talenten missen, door deeltijdwerk niet als mogelijkheid aan te bieden?

‘Deeltijdwerk is een nationale hobby’

Wereldkampioen deeltijdwerk

Nederlanders zijn wereldkampioen deeltijdwerken. In geen enkel ander (ontwikkeld) land werken zoveel mensen parttime als hier. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Oók voor vrouwen die (nog) geen kinderen hebben, bleek deze week uit een studie van het Sociaal Cultureel Planbureau. Van de vrouwen op de arbeidsmarkt werkt 75 procent in deeltijd, van de mannen 25 procent. Ter vergelijking: het Europees gemiddelde ligt op 31, respectievelijk 8 procent.

Deeltijdvacatures groeien harder

En deeltijdwerk wordt ook steeds populairder, zelfs bij werkgevers, blijkt uit de cijfers van Joblift. De afgelopen 3 jaar steeg het aantal deeltijdvacatures per maand gemiddeld 1,1 procent sneller dan het aantal voltijdse vacatures. Ook het CBS bevestigt deze trend. Inmiddels werkt dus bijna de helft van Nederland in deeltijd, zo blijkt uit de cijfers. ‘Deeltijdwerken is een nationale hobby’, concludeerde CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen onlangs dan ook.

Wie zijn vacatures vervuld wil zien, doet er dan ook verstandig aan goed te bedenken of de functie ook in deeltijd gedaan kan worden, en dat vervolgens ook te communiceren. Het maakt de kans op een geschikte kandidaat waarschijnlijk alleen maar groter.

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners