Deze 5 valkuilen moet je sowieso vermijden in vacatureteksten

Vacatureteksten schrijven is nog zo makkelijk niet. Gelukkig zet Dorien Waasdorp voor ons de belangrijkste 5 valkuilen op een rijtje die je sowieso moet vermijden.

Redactie Op 29 augustus 2019 Gem. leestijd 3 min979x gelezen
Deel dit artikel:
Deze 5 valkuilen moet je sowieso vermijden in vacatureteksten

#1. Spelfouten

Het klinkt als een dooddoener, maar het komt toch nog steeds maar al te vaak voor: spel- en grammaticale fouten in vacatureteksten. De meest voorkomende? ‘Opzoek’ in plaats van ‘op zoek’. Maar ook ‘CV’ in plaats van ‘cv’ en overbodige spaties komen veelvuldig voor.

#2. Geen salaris vermelden

Praten over salarissen is nog steeds taboe, maar zou het niet moeten zijn. Zoals Nicol Tadema al zei, is het een manier om je te onderscheiden in deze krappe arbeidsmarkt en hebben kandidaten ook behoefte aan de informatie. Bovendien gaat Google for Jobs er ook om vragen, en anders gaan ze zelf een salaris bij jouw functie verzinnen.

#3. Een oude vacaturetekst gebruiken

Functies vernieuwen. Een vacaturetekst hergebruiken is daarom not done. Bovendien is het maar de vraag of de functie nog wel exact hetzelfde is en wat voor kandidaat je wilt bereiken. Lees daarom altijd je vacaturetekst nog eens goed door, pas aan waar nodig en vermijd dezelfde teksten.

Namen als ‘praatjesmaker’ zijn misschien grappig, maar niet duidelijk

#4. Gebruik van clichés

De salestijger die een hands-on-aanpak en geen 9-tot-5-mentaliteit heeft en flexibel moet zijn, dat kennen we inmiddels wel. Vermijd de clichéwoorden dan ook en omschrijf gewoon duidelijk wat de functie inhoudt. Daar heeft de kandidaat het meest aan.

#5. Een interne functienaam inzetten

Denk aan namen als ‘chef praatjesmaker’, ‘social samurai’ en ‘verloningskoning’: ze klinken misschien grappig, maar de kandidaat heeft geen idee wat hij zich erbij voor moet stellen. Bovendien wordt je vacature minder snel gevonden op Google als je zo’n naam gebruikt: niemand zoekt er namelijk op.

Meer weten?

Volg dan de Leergang Recruitment van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie vanaf 7 oktober 2019. In deze praktische recruitmentopleiding leer je alles om kandidaten te vinden en in beweging te brengen uitgaande van je eigen recruitmentkracht. Dorien Waasdorp, auteur van dit artikel, is een van de docenten. Schrijf je uiterlijk 29 juli in en ontvang een vrijkaart voor het Werf& Selectie Jaarcongres op 15 oktober 2019. Meer informatie vind je hier.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
BRANDMANNEN           Recruitment Marketing
Brockmeyer
Bullhorn
Carerix
Compagnon
DPG Recruitment
Indeed
Intelligence Group
Jobrapido
Monsterboard
Mysolution
Otys Recruiting Technology
Talmark

Meld je aan voor de livestream van Werf& Live

Donderdag 1 oktober vindt de 5-jarige jubileumeditie plaats van Werf& Live. Dit jaar is het event hybride en kun je de livestream volgen. Met sprekers van o.a. Facebook, Jumbo, Alliander, Action en Indeed. Ook goeroe Dr. John Sullivan en kitesurfer Willem Hooft zijn van de partij.

Meld je nu aan en volg het event over impactvolle arbeidsmarktcommunicatie en recruitment vanaf kantoor of thuis of koop een van de laatste tickets om er offline bij te zijn.