Direct contact met werkgevers werkt beste voor werkzoekende

Peter Boerman Op 10 februari 2014
Gem. leestijd 2 min 3908x gelezen
Deel dit artikel:
Direct contact met werkgevers werkt beste voor werkzoekende

Direct contact met recruiters blijkt de meest effectieve manier voor werkzoekenden om aan een baan te komen.

Mensen die voor een nieuwe baan vooral vertrouwen op hun netwerk (vrienden en familie) vinden zelfs minder snel een baan dan de gemiddelde werkzoekende, blijkt uit recent onderzoek van de Federal Reserve Bank of St. Louis.

Meest gebruikt is meest effectief

Onderzoekers James Eubanks en David Wiczer bekeken hiervoor Amerikaanse data van 1976 tot 2011. Direct contact zoeken met werkgevers blijkt daarbij niet alleen de meest effectieve, maar ook de meest gebruikte methode om aan een nieuwe baan te komen. Ruim 65 procent zocht op één of andere manier zélf direct contact met een werkgever of recruiter, bijna 26 procent plaatste of antwoordde op een advertentie, 22,5 procent had contact met het arbeidsbureau, 17,5 procent vertrouwde op vrienden en familie, en nog eens 7 procent gebruikte vooral uitzendbureaus en headhunters (meer dan 1 antwoord was mogelijk).

Dat beloven dus nog drukkere tijden te worden voor recruiters dan ze al hadden. Als alle werkzoekenden erachter komen dat ze het best meteen contact met werkgevers kunnen hebben, staat de telefoon bij hen waarschijnlijk helemaal niet meer stil.

Afnemend succes

Hieronder een grafiek uit het onderzoek, waaruit blijkt dat hoe langer iemand zonder werk zit, hoe minder het uitmaakt op welke manier hij of zij naar een nieuwe baan zoekt: de kans dat er nog iets gevonden wordt neemt via alle zoekmethoden behoorlijk af.

The rate at which unemployed find employment

Foto via Flickr.com

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners