Gem. leestijd 2 min  2012x gelezen

Discriminatie bestaat, maar vooral in hogere functies, zo blijkt

Discriminatie bestaat, maar vooral in hogere functies, zo blijkt

Mannen die promotie willen maken, worden de helft meer uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan vrouwen. Bij sollicitaties voor hogere niveaus worden vrouwen dus duidelijk gediscrimineerd.

Dat concluderen wetenschappers van de UGent, de IÉSEG School of Management en de KU Leuven uit onderzoek dat zij tussen november 2013 en april 2014 uitvoerden.

Fictieve brieven

De wetenschappers verstuurden 1.152 fictieve sollicitatiebrieven als reactie op meer dan 500 bestaande vacatures in de Vlaamse arbeidsmarkt. Naar elke vacature werden twee sollicitaties gestuurd, die stuk voor stuk vrijwel gelijkwaardig waren, maar waarbij alleen de naam duidelijk mannelijk dan wel vrouwelijk was. Globaal kregen 26% van de mannelijke en 25% van de vrouwelijke kandidaten een positieve reactie op hun sollicitatie. Daarbij werd 11% van de mannen en 10% van de vrouwen meteen uitgenodigd voor een selectiegesprek. Deze verschillende behandeling naar geslacht is statistisch niet significant.

50% meer kans

Dit verandert als de vacatures worden opgedeeld naar het feit of ze al dan niet een promotie in functieniveau impliceren.Voor banen waarbij je zo’n promotie in functieniveau kon verwachten, hadden de fictieve mannelijke kandidaten in het onderzoek 23% meer kans op een positieve reactie en zelfs 50% meer kans om meteen uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Verklaringen

De bevinding dat vrouwen gediscrimineerd worden bij sollicitaties voor hogere posities wordt geschraagd door twee belangrijke economische theorieën omtrent discriminatie. Ten eerste kunnen sommige werkgevers, collega’s en klanten het onaangenaam vinden om samen te werken met vrouwen op hogere posities. Dat gevoel wordt mogelijk veroorzaakt door de traditionele oververtegenwoordiging van mannen in deze functies. Anderzijds zou het kunnen dat sommige geteste werkgevers over het algemeen van mannen een hogere productiviteit verwachten in hogere functies, omdat zij van oordeel zijn dat ze beter matchen met typisch mannelijke kenmerken (zoals assertiviteit, autonomie en dominantie) of tijdsbesteding (door verdeling van huishoudelijke taken en zwangerschap).

Mooie mensen

Vorige week kwamen in Nederland ook al fictieve sollicitaties in het nieuws, toen het Sociaal Cultureel Planbureau uit onderzoek bekend maakte dat mooie mensen zo’n 20 procent meer kans maken bij sollicitaties dan hun minder mooie medesollicitanten.  Voor hoge beroepen geldt zelfs dat uiterlijk en zelfvertrouwen even belangrijk zijn als werkervaring en opleiding, concludeerde het SCP uit de sollicitatietest met de fictieve Claartje (symmetrisch, slank, langharig blond), Jozef (brede kaaklijn, donkere krullen) en Vera (aan de mollige kant).

Illustratie via Flickr.com

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners