Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten in vacatureteksten

Peter Boerman Op 18 oktober 2018
Gem. leestijd 4 min 2690x gelezen
Deel dit artikel:
Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten in vacatureteksten

Een vacaturetekst schrijven is belangrijk, maar niet eenvoudig. Wat zijn de grootste valkuilen die je tegenkomt? Kittie Spierings zet er 5 op een rij – met tips hoe ze te vermijden.

Het wemelt van de vacatures in Nederland. Reden genoeg om je stinkende best te doen om te zorgen dat jouw vacature er positief tussenuit springt. Toch zien we nog steeds veel organisaties de plank misslaan met hun vacatureteksten. Met als gevolg: te weinig (of geen) reacties, of juist respons van kandidaten die niet in het profiel passen. Herkenbaar? Misschien val jij als schrijver van deze teksten ook wel in een van de vele vacaturetekst-valkuilen. Zoals de onderstaande 5:

fouten

#1. De functieomschrijving is te abstract

Jij – als insider – begrijpt precies wat bedoeld wordt. Maar snapt een buitenstaander het ook? Een heldere en aansprekende functieomschrijving is cruciaal voor een wervende vacaturetekst. Een baan is een belangrijke keuze in een mensenleven, het is logisch dat mensen willen weten waar ze voor kiezen. En hoe kan een kandidaat überhaupt enthousiast worden over een baan als niet duidelijk is wat deze inhoudt?

Een baan is een belangrijke keuze in het leven, logisch dat mensen willen weten waarvoor ze kiezen

Tip: vraag iemand die de functie uitoefent om te vertellen hoe een werkdag eruitziet en wat de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden zijn. Aan de hand van die informatie kun je een goed beeld schetsen van de werkzaamheden.

fouten

#2. Waarom zou de kandidaat bij jou willen werken?

De Employee Value Proposition, kortweg EVP, is de marketingterm voor de omschrijving van jouw ‘merk’, en de persoonlijkheid en waarden van je onderneming. Omdat er zoveel banen en werkgevers zijn, worden kandidaten kieskeurig. Talent kiest steeds vaker voor een sterk merk of een bedrijf met een goed verhaal. Een verhaal waar je bij wilt horen.

Tip: breng het verhaal van jouw organisatie onder woorden. Wat maakt het zo mooi of bijzonder om hier te werken? Wat bindt de collega’s? Probeer – zonder in clichés te vervallen – te vertellen wat jou als werkgever écht onderscheidt van de massa.

fouten

#3. Je stelt te veel (functie-)eisen

Elke ondernemer zoekt het schaap met de vijf poten. Maar is dat reëel? Schrik je jouw ideale kandidaat niet af met een waslijst aan eisen? Bedenk dat sommige mensen pas op vacatures reageren als zij aan álle opgesomde eisen voldoen.

houd het bij maximaal 7 functie-eisen en kijk kritisch of ze reëel of echt nodig zijn

Tip: houd het bij maximaal 7 functie-eisen en kijk kritisch of ze reëel of echt nodig zijn.

fouten

#4. Je aanbod is te algemeen

Denk aan kreten als ‘marktconform salaris’ of ‘goede secundaire arbeidsvoorwaarden’. Wat zegt dit nou eigenlijk? Voor dit soort algemeenheden loopt niemand warm, bovendien staan ze in vrijwel elke vacature. Dus hoe onderscheid je je ermee?

Tip: vermeld het salaris of geef in elk geval een indicatie daarvan. En geef concrete voorbeelden bij de ‘goede secundaire arbeidsvoorwaarden’, zoals: een laptopregeling of korting bij de ziektekostenverzekering.

fouten#5. Belangrijke informatie ontbreekt

Het is een grote ergernis van werkzoekenden: onduidelijke en incomplete vacatureteksten. Zorg daarom dat je vacature in elk geval alle basisinformatie bevat. Blijven mensen met vragen zitten, dan is de kans aanwezig dat ze afhaken. Om wat voorbeelden te noemen: vergeet nooit het aantal uren, de standplaats en de uiterste reactiedatum te vermelden.

vergeet nooit het aantal uren, de standplaats en de uiterste reactiedatum te vermelden

Tip: maak een checklist met de informatie die een vacaturetekst zeker moet bevatten. Zoals het hierboven genoemde, en een naam en e-mailadres waar de sollicitatie naartoe kan. Werk deze checklist nauwkeurig af bij alle vacatureteksten die je schrijft.

kittie spierings interviewOver de auteur

Kittie Spierings (37) is directeur-eigenaar van Roestvrij Taal, een van de grootste spelers op het gebied van vacatureteksten in Nederland. Kittie adviseert over arbeidsmarktcommunicatie, geeft trainingen en presentaties, en zoekt de kansen op om organisaties bewust te maken van de meerwaarde van kandidaatgerichte en vindbare vacatureteksten.

Meer weten?

Op 30 oktober geeft Kittie, op uitnodiging van Brockmeyer Jobmarketing Experts, de basistraining Vacatureteksten schrijven. Voor de meer gevorderde schrijvers volgt op 29 november de vervolgtraining Wervende vacatureteksten schrijven.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners