Drastische daling vacatures in april

Redactie Op 10 mei 2012
Gem. leestijd 3 min 3012x gelezen
Deel dit artikel:

Drastische daling vacatures in aprilDe politieke onrust in Nederland heeft zijn uitwerking gehad op het unieke vacaturevolume. Het aantal vacatures dat is geplaatst op vacaturesites is behoorlijk afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de monitoringtool voor de arbeidsmarkt met de grootste online database van Nederlandse vacatures. 

Het Catshuis-effect

Het totaal aantal vacatures is met 6,6% gedaald in de periode februari 2012 – april 2012 vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Met name april toont een flinke daling. Het mislukken van het Catshuisberaad en het vallen van het kabinet hebben een zichtbare uitwerking gehad op het vacaturevolume. Het door Jobfeed ook wel genoemde ‘Catshuiseffect’.

Het aantal unieke vacatures gevonden in de maanden februari – april in 2010, 2011 en 2012 Bron: Jobfeed

Daling vacatures in de bouw, stijging ICT-vacatures

De werkgelegenheid in de bouw heeft het meest geleden van de onrust in de afgelopen maanden. Dit vacaturevolume daalde met bijna 20% in de periode februari-april 2012 ten opzichte van 2011. Ondanks de daling in het totale aantal vacatures, toont het aantal vacatures op ICT-vlak nog steeds een stijging. Het vacaturevolume in de beroepsklasse ICT is maar liefst met 10,3% gestegen.

Top 10 grootste beroepsklassen, gerangschikt naar percentuele verandering over de periode februari t/m april 2012 ten opzichte van een jaar ervoor. Bron: Jobfeed
periode februari t/m april 2012 vergeleken met 2011

Vacatureverloop per beroepsklasse

BEROEPSKLASSE / KOLOMMEN % verandering
Informatie- en communicatietechnologie 10,3%
Gezondheidszorg en welzijn 8,6%
Engineering 5,9%
Installatie, reparatie en onderhoud 4,0%
Verzekeringen en financiën -5,2%
Verkoop en handel -8,2%
Beleid en bestuur -8,7%
Productie -12,2%
Administratie en klantenservice -14,5%
Bouw en delfstoffenwinning -19,8%

Vacatureverloop per beroepsklasse, november ‘10 t/m april ‘12
Bron: Jobfeed

De grafiek hierboven toont de meest stijgende en meest dalende beroepsklassen. Bouw laat sinds februari 2011 een daling zien maar toont wel een stijging ten opzichte van vorig kwartaal. Het vacaturevolume van Administratie & Klantenservice ligt weer op hetzelfde niveau als in 2010. De nieuwe crisis heeft een duidelijk effect op deze beroepsklasse. Het vacatureniveau van ICT en zorg lijkt hier echter weinig beïnvloed door te zijn.

Over Analytics by Jobfeed

Analytics by jobfeedIn de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 58.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, softwareleverancier van CV parsing en Search & Match oplossingen.

 

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners