Driekwart recruiters: 'Niet tevreden over kennis over metrics'

Peter Boerman Op 23 oktober 2014 Gem. leestijd 2 min1863x gelezen
Deel dit artikel:
Driekwart recruiters: 'Niet tevreden over kennis over metrics'

Slechts 42 procent van de recruitmentafdelingen meet de effecten van de eigen inspanningen. Drie kwart van de recruiters zegt zelfs ronduit ontevreden te zijn over de eigen kennis op het gebied van metrics.

500_rachaelparrattDit blijkt uit een onderzoek van Team Vier – in opdracht van Monsterboard – onder 100 recruiters, p&o-managers en eigenaren van bedrijven. De organisaties die wel metrics gebruiken geven aan effectiever te zijn in hun werving: ruim een derde zegt hogere kwaliteit van sollicitanten te krijgen en de helft maakt lagere wervingskosten.

‘Geen hype’

‘Sommige recruiters (28%) denken dat de aandacht voor metrics een gevolg is van de crisis’, zegt Rachael Parratt, marketing director van Monsterboard (foto). ‘Maar wij verwachten dat dit geen hype is. Het recruitmentvak maakt een blijvende verandering door naar een online business. Er worden steeds nieuwe technologieën en tools ontwikkeld die recruiters inzichten geven en daarmee hun werk meetbaar en eenvoudiger maken.’

Excel vaak ingezet

Uit het onderzoek blijkt dat het min of meer ouderwetse Excel nog verreweg het vaakst wordt ingezet om recruitmentinspanningen bij te houden, gevolgd door statistieken van vacaturesites. Slechts 1 op de 10 ondervraagde recruiters past speciale CRM-systemen toe.

‘Zelfs de eenvoudigste data kunnen al veel inzichten geven. dus: ga aan de slag en probeer uit’

Het vaakst gemeten wordt het aantal sollicitaties (56%), de kwaliteit van de kandidaten (44%) en het aantal keren dat een vacature bekeken is (42%).  ‘De beschikbare data zijn in potentie een goudmijn voor recruiters. Door te zien wat werkt en wat niet kan het hun werk behoorlijk vereenvoudigen. Zelfs de meest eenvoudige data kunnen soms al veel inzichten geven. Het is een kwestie van aan de slag gaan en uitproberen’, aldus Parratt.

Beleid is er wel door verbeterd

Opmerkelijk is dat degenen die meten, hier volgens het onderzoek ook hun voordeel mee doen. Zo’n 72 procent zegt het beleid te hebben aangepast naar aanleiding van de metrics, 29 procent zegt dat meten het recruitmentwerk leuker heeft gemaakt, 52 procent kan zijn inspanningen nu beter verantwoorden en 49 procent zegt dat er besparingen zijn geweest dankzij het meten van de inspanningen. Zo’n 37 procent zegt met behulp van metrics betere sollicitanten te krijgen, 35 procent zegt dat dit ook resulteert in betere medewerkers.

meten hype

Foto via flickr.com

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency