De hele dag met Lego spelen. En nog 5 andere droombanen

Peter Boerman Op 25 januari 2016
Gem. leestijd 3 min 2384x gelezen
Deel dit artikel:
De hele dag met Lego spelen. En nog 5 andere droombanen

Soms kom je in wervingsadvertenties de mooiste – en vreemdste – droombanen tegen. Zoals deze 6, van professioneel Lego-bouwer tot eilandbewoner.

Je kunt je erover verbazen, maar het zijn allemaal banen waarvoor écht geadverteerd werd.

#1. Lego Model Builder

De themaparken van Lego, ook wel bekend als: Legoland, staan natuurlijk vol met Lego. Die dingen moeten allemaal wel gebouwd worden. Merlin Entertainment group, Lego’s moederbedrijf, is daarvoor recent weer op zoek gegaan naar 20 modelbouwers voor de fabriek in Winter Haven, Florida, naast de 50 die het er al in dienst heeft. De bouwers gaan vanuit Florida aan de slag voor alle themaparken, van Denemarken tot Maleisië.

Wat is ervoor nodig?

 • Lego-ervaring (joh, echt waar?);
 • Je modellen moeten enorm accuraat, moeilijk, veilig en installeerbaar zijn voor tal van Legoland-attracties, inclusief miniatuur schaalmodellen en levensgrote modellen vanaf prototypes, diagrammen en computergegenereerde instructies;
 • Kennis van Lego-onderdelen;
 • Sterke communicatievaardigheden;
 • Goed organisatievermogen;
 • Bereidheid om alle taken uit te voeren die nodig zijn om modellen en displays te bouwen en te installeren.
 • Een middelbare-schooldiploma

Het recruitmentproces omvat onder meer bouwwerken die binnen een bepaalde tijd moeten af zijn, ‘vrije’ opdrachten en meerdere interviews.

#2. Professioneel waterglijbaantester

De vacature is allang gesloten, maar in 2013 adverteerde het Britse First Choice met de functie van ‘waterglijbaantester’.

Kwalificatie-eisen:

 • Bereidheid om nat te worden
 • De vrijheid om zes maanden lang te reizen naar Europa, Egypte, Tunesië en Thailand
 • Ervaring sociale media
 • Sterke schriftelijke en mondelinge vaardigheden

De tester zou alle glijbanen van de SplashWorld-waterparken moeten testen. En inderdaad: daar nog voor betaald worden ook: zo’n 30.000 euro in 6 maanden zelfs.

#3. Ice Cream Flavour Guru

Oké, ijs mogen proeven is al niet echt verkeerd als baan. En dan ook nog eens bij Ben & Jerry’s? Volgens de website van het bedrijf spenderen de smaakgoeroes ‘dag en nacht aan het testen van het beste voedsel in de wereld, daarna mengen, hakken en kloppen ze het, en proeven, proeven en proeven ze het totdat ze een nieuwe pure ijs-euforie hebben bereikt.’

En om het allemaal nog iets avontuurlijker te maken: de smaakgoeroes trekken ook nog eens de hele wereld over, op zoek naar steden waar ze nieuw voedsel en nieuwe inspiratie kunnen opdoen.

#4. Chocoladetester

Chocoholics opgelet: ook van chocola eten kun je je professie maken. Orietta Gianjorio, ook nog eens sommelier en foodblogger in California, vertelt dat het niet zo makkelijk is als het lijkt. Het gaat niet alleen om de smaak, maar ook om het aroma en zelfs het geluid van de chocolade.

#5. Professioneel slaper

Slapend rijk worden: het kan. Letterlijk. Zoals de destijds 22-jarige Roisin Madigan in 2009 merkte, toen ze de luxe bedden mocht uitproberen voor het Britse beddenbedrijf Simon Horn Ltd.

Het lijkt misschien een feest, maar het was evenwel geen luizenbaantje: de studente moest slapen onder wisselende omstandigheden: verandering van temperatuur, licht, en zelfs de invloed van koffie en alcohol werd gemeten. En dan moest ze ook nog bloggen over haar ervaringen. Ze moest zelfs af en toe in de etalage van het bedrijf slapen. En dat tegen een vergoeding van zo’n 1.500 euro per maand.

op de wervingsadvertentie van Simon Horn kwamen destijds in één dag al 400 sollicitaties binnen

Weinig verrassend misschien: op de wervingsadvertentie van Simon Horn kwamen destijds in één dag al 400 sollicitaties binnen, gevolgd door nog eens 200 kandidaten de dag erop.

En ook nu is de baan nog beschikbaar. Althans, bij Sealy zijn ze nu op zoek naar iemand die de slaap moeilijk kan vatten. Salaris? 1.000 Britse pond, voor 10 nachten.

#6. Eilandbewoner / agrarisch adviseur

Heb je groene vingers, maar hou je niet zo van veel mensen om je heen? Het eiland Tristan da Cunha in de Atlantische Oceaan is op zoek naar iemand die voor de 300 koeien en 500 schapen wil zorgen die over het eiland lopen.

Ook hebben de lokale bewoners advies nodig op het gebied van landbouw. De 265 Engelstalige mensen die op het eiland wonen willen namelijk niet meer afhankelijk zijn van import en helemaal zelfvoorzienend worden. Logisch, want een beetje afgelegen is het eiland wel: er gaan slechts 9 schepen per jaar (!) naar Kaapstad toe. De functie wordt dan ook aangeboden voor ‘2 jaar, afhankelijk van het bootschema’. Last van heimwee moet je dus niet hebben, maar je krijgt er veel voor terug. Gratis onderdak, alle rust en prachtige natuur.

Wat zijn de kwalificaties?

 • Ervaring in het VK
 • Kunstmatige inseminatie en moderne medicatie voor vee
 • Verstand van gewassen
 • Kennis van de verbouw, de oogst en ontwikkeling van groente en fruit
 • Ervaring met kassen
 • Veeteeltervaring, zowel koeien als schapen
 • Leiderschapservaring
 • Ervaring met eilandleven
 • De vaardigheid en bereidheid om te integreren en zich aan te passen aan de unieke samenleving op het eiland

tristan da cunha

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners