Duitsland blij met Nederlandse werknemers

Peter Boerman Op 15 juli 2013
Gem. leestijd < 1 minuut 3518x gelezen
Deel dit artikel:
Duitsland blij met Nederlandse werknemers

Steeds meer Nederlandse werklozen vinden een baan in Duitsland. In veel grensgemeenten ligt het werkloosheidscijfer al boven de 10 procent. Terwijl de werkloosheid in Nederland stijgt, krijgen onze oosterburen veel vacatures maar moeilijk vervuld. Nederlanders zijn gewild, want ze werken hard, aldus Duitse werkgevers.

Werken over de grens

De verwachting is dat het aantal Nederlandse grenswerkers verder zal toenemen. De Nederlandse grensgemeenten en arbeidsbureaus stimuleren het werken over de grens en er is uitzendbureau Job Direkt plaatst veel Nederlanders in Duitsland.  ‘Anderhalf jaar geleden stonden de Nederlanders veel minder open voor werken in Duitsland’, zegt vestigingsmanager Wanda Wever  ‘Nu er weinig keus is qua werk in Nederland, wordt het vanzelfsprekender.’ Zo heeft kippenslachterij Emsland Frischgeflügel in het Duitse Haren al ruim honderd man Nederlands personeel in de productie werken. In het vakantiepark Schloss Dankern werken tientallen Nederlanders in de horeca en schoonmaak.

Windmolens

In Bad Nieuweschans (Groningen, gemeente Oldambt) opent in september zelfs met een speciaal servicebureau voor grensoverschrijdende arbeid. Dat moet vacatures uit Duitsland verzamelen en geïnteresseerde werknemers en werkgevers informatie geven over het werken over de grens. Het servicebureau is een Nederlands-Duits initiatief van het één jaar oude Net(z)werk No(o)rd, een samenwerkingsverband van de gemeente Oldambt met het Duitse district Leer. Via dat netwerk gingen Nederlandse werknemers al aan de slag bij een grote Duitse windmolenfabriek. Duitse en Nederlandse ambtenaren krijgen er een taalcursus en langdurig werkloze Nederlanders en Duitsers volgden een training.

Harde werkers

Duitse werkgevers zijn dolblij met de komst van het Nederlandse personeel, bevestigt de locoburgemeester van het Duitse Haren. ‘Duitse bedrijven vertellen me dat de Nederlanders hard werken, zegt Harry Wieringa, clusterdirecteur Maatschappelijke Zaken van de gemeente Oldambt.

Bron: Volkskrant


 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners