Een informatica-opleiding is voor steeds minder IT’ers een vereiste

Peter Boerman Op 15 juni 2018
Gem. leestijd 2 min 1398x gelezen
Deel dit artikel:
Een informatica-opleiding is voor steeds minder IT’ers een vereiste

Nu de schaarste zo groot is, is een specifieke informatica-opleiding voor werkgevers die IT’ers zoeken steeds minder een vereiste, blijkt uit nieuw onderzoek.

sterksen it'ers rapport labour marketVan de werkzame IT’ers heeft momenteel nog ‘maar’ 59 procent een achtergrond in IT of Informatica. In 2015 was dit nog 68 procent, zo meldt de “IT Labour Market Monitor 2018 The Netherlands”, een onderzoeksrapport van Intelligence Group en Sterksen. ‘Steeds meer werkgevers laten de harde eis van IT/Informatica als studie los. Ze werven meer mensen met bijvoorbeeld een achtergrond in bedrijfseconomie, technologie of wiskunde’, aldus de onderzoekers.

‘Door een rietje’ gezocht

Toch constateert het rapport ook dat veel werkgevers nog IT’ers selecteren door te kijken ‘door een rietje’. ‘We lijken op een of andere manier maar moeilijk in staat om ons zoekprofiel te verwijden en zo de kandidatendoelgroep te vergroten.’ Junioren worden bijvoorbeeld steeds meer geselecteerd alleen op basis van hun competenties en persoonlijkheid. ‘Waarom zou je datzelfde principe niet hanteren voor oudere professionals?’

Schaarste? Dat valt wel mee

Het onderzoek concludeert dat per actief zoekende junior IT’er 15 vacatures openstaan. De schaarste onder IT’ers met (minstens) 10 jaar werkervaring is echter veel kleiner. Hier zijn volgens de onderzoekers zelfs 51.000 IT-professionals te vinden die graag benaderd zouden worden door werkgevers en bureaus en dat nooit worden. Met de schaarste valt het dus wel mee, oordelen de onderzoekers. ‘Dit duidt eerder op wervingsmethodes die niet aansluiten bij de huidige arbeidsmarkt.’

Op andere manier naar sourcing kijken

Het rapport pleit ervoor op een andere manier naar sourcing te kijken. ‘1 op de 7 IT-professionals in Nederland zou graag benaderd willen worden door een werkgever of bureau. Maar zij wachten tevergeefs op een mailtje of belletje.’ Hoe die mensen dan wel te vinden en te bereiken? ‘Door meer gebruik te maken van doelgroepdata, door te investeren in candidate experience en door recruiters te trainen in doelgroep gericht werven, sourcen en recruiten’, aldus de onderzoekers.

Het hele onderzoek lezen?

> Download hier het hele onderzoek, met alle recente cijfers en bevindingen over de Nederlandse IT-arbeidsmarkt.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners