Een sluitingsdatum van een vacature? Dat is helemaal uit

Peter Boerman Op 29 oktober 2014
Gem. leestijd < 1 minuut 12668x gelezen
Deel dit artikel:
Een sluitingsdatum van een vacature? Dat is helemaal uit

Slechts 3,24% van de vacatureteksten van werkgevers in Nederland bevat een sluitingsdatum. Zo’n 29 op de 30 vacatures laten de reactietermijn dus open.

Vacatures binnen zorg/welzijn en overheid vermelden het vaakst een uiterste datum waarop kandidaten kunnen solliciteren, blijkt uit onderzoek van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, waarvoor tussen juli en oktober bijna 50.000 vacatureteksten op recruitmentsites van werkgevers zijn geanalyseerd. Ook semi-overheden als nutsvoorzieningen en onderwijs/onderzoek zitten in de top-5 van plekken waar vacatures nog een officiële sluitingsdatum hebben. Die top-5 ziet er zo uit:

Branche %
1 Zorg / Welzijn 11,21
2 Overheid 8,52
3 Nutsvoorzieningen 7,73
4 Onderwijs / Onderzoek 7,37
5 Financieel / Verzekeringen 4,57

 

Vaker gebruikt bij hoogopgeleiden

Vacatureteksten voor hoogopgeleiden blijken vaker een sluitingsdatum te hebben. Er zijn geen grote verschillen bij het gebruik van een sluitingsdatum bij vacatureteksten voor een fulltime of parttime baan. Dit geldt ook voor het type contract (zoals vast of tijdelijk).

Sluitingsdatum zet aan tot actie

Martijn Hemminga, oprichter van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en docent van de workshop Schrijven van vacatureteksten verbaast zich over het minieme gebruik van een sluitingsdatum in een vacaturetekst. Zo’n datum verhoogt immers het aantal kwalitatieve reacties, zegt hij. ‘Het aantal reacties zal een paar dagen voor de sluitingsdatum toenemen. Kandidaten worden door een sluitingsdatum aangespoord te solliciteren. Vooral latente doelgroepen, die niet per se weg hoeven in hun huidige baan, worden getriggerd door een datum.’

Kom naar de workshop

Tijdens de workshop Schrijven van vacatureteksten op dinsdag 11 november in Amersfoort (waarvoor nog kaarten beschikbaar zijn) wordt uitgebreid ingegaan op het aanzetten tot solliciteren in de vacaturetekst. Daarbij gaat het niet alleen over de sluitingsdatum, zegt Hemminga, maar bijvoorbeeld ook over inhoudelijk wervend schrijven, schrijven voor optimale vindbaarheid in zoekmachines (SEO) en technisch schrijven.

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners