Eierbal of grotere tuin? Hoe Groningen talenten terugroept

Last van claustrofobie in de Randstad? Verlang je terug naar een eierbal of de spreekwoordelijke noordelijke nuchterheid? De gemeente Groningen roept young professionals die eerder in de stad woonden, studeerden of werkten op om terug te komen.

Peter Boerman Op 04 december 2023
Gem. leestijd 2 min 271x gelezen
Deel dit artikel:
Eierbal of grotere tuin? Hoe Groningen talenten terugroept

Heb jij een ‘productiejaar’ tussen 1988 en 1998? En heb je ooit in Groningen gewoond, gewerkt of gestudeerd, maar vertoef je momenteel in de Randstad? Dan roept de gemeente je nu terug, in een opvallende ‘terugroepactie’. Laat weten wat je het meeste mist aan Groningen – de eierbal, de ruimte, of toch de bruisende binnenstad? De leukste vijf inzendingen worden beloond met ‘een unieke Groningen Experience’: twee verzorgde dagen plus een overnachting in de stad, om hen zo te verleiden hun carrière in het noorden van het land voort te zetten.

De ‘terugroepactie’ is met een duidelijke knipoog samengesteld. Maar er is natuurlijk ook een serieuze ondertoon. In Groningen (en omgeving) staan momenteel veel vacatures open. Studenten die in Groningen hun bul hebben gehaald, trekken na hun studie echter vaak weer weg uit de streek, in de gedachte dat er in de Randstad betere kansen voor hen zijn. Vooral mensen die werken in de sectoren energie, gezondheid of digitalisering en ‘graag impact maken op de wereld om hen heen’ wordt dan ook met klem gevraagd in het noorden te komen solliciteren.

Misvatting

Volgens de campagnetekst is er ‘een misvatting dat carrièrekansen beperkt zijn’ tot alleen de Randstad. ‘Een ernstige misvatting met grote gevolgen.’ Groningen zou eveneens een ‘vruchtbare omgeving’ zijn voor ‘professionele en persoonlijke groei’, en er zijn genoeg kansen ‘talenten verder te ontwikkelen en mee te bouwen aan de toekomst’. De campagne is een initiatief van de gemeente en ondernemers samen. Lokale ondernemers worden ook uitgenodigd de toolkit te gebruiken met inspirerende social media-uitingen, en hashtags als #terugroepactiegroningen, #gelukkigbenjeingroningen, #boostyourfuture en #brengdegroningerterug.

Wie de actie wil gebruiken om nog een keer naar Unzipped te gaan, moeten we teleurstellen. Die Rolling Stones-tentoonstelling in het Groninger Museum loopt maar tot 21 januari 2024. En de prijswinnaars van de Groningen Experience worden pas half januari bekend, waarbij de trip zelf ‘ergens in het voorjaar’ van 2024 zal plaatsvinden. Wel zal binnen de tour waarschijnlijk een bezoek aan het indrukwekkende Forum op het programma staan, en verder ook ‘alle andere hoogtepunten van Groningen’.

foto boven: Peter Wiersema, via site terugroepactie

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners