Einde aan de groei vacatures op LinkedIn

Werf& gastredacteur Op 21 januari 2014
Gem. leestijd 3 min 3765x gelezen
Deel dit artikel:

Na kwartalen van stijging, is er een eind gekomen aan de constante groei van LinkedIn. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de arbeidsmarktanalysetool van Textkernel, dat alle online vacatures in Nederland monitort en beschikbaar maakt voor analyse. Begin 2013 maakte LinkedIn een sterke groei door. Naarmate het jaar vorderde, zwakte deze groei af en eindigde uiteindelijk in Q4 in een daling van het aantal nieuwe vacatures.

Het aantal nieuwe vacatures* van LinkedIn per kwartaal

 

Aantal nieuw geplaatste vacature-advertenties op LinkedIn per kwartaal in 2012 en 2013 (excl. stages, bijbanen, franchises en vrijwilligerswerk en excl. interne doublures**). Bron: Jobfeed.

Groei ten opzichte van 2012

Hoewel het vacaturevolume van LinkedIn afgelopen kwartaal voor het eerst is afgenomen, is het aantal geplaatste vacatures in Q4 2013 nog wel steeds 37% hoger dan in 2012. Ook over heel 2013 genomen, is LinkedIn enorm gegroeid. Het aantal geplaatste vacatures in 2013 was maar liefst 74% hoger dan in 2012 (bron Jobfeed: Grootste vacaturesites van 2013).

Andere vacaturesites groeien wel

De daling in het vacatureaantal in Q4 lijkt alleen bij LinkedIn voor te komen. Het totaal aantal unieke vacatures is met 8% gestegen ten opzichte van Q3. Bij de tien grootste vacaturesites*** van het laatste kwartaal in 2013 is LinkedIn de enige site die een daling toont. LinkedIn daalde met 14% minder vacatures van positie 5 naar de 9e plek (zie diagram hieronder). De overige sites (dezelfde als vorig kwartaal) tonen allemaal een groei.

Top 10 commerciële, onafhankelijke job-boards op basis van marktaandeel aantal vacature-advertenties (exclusief stages, bijbanen, franchises en vrijwilligerswerk), excl. interne doublures**, geplaatst in Q4 2013 (% verandering aantal vacatures t.o.v. kwartaal ervoor). Bron: Jobfeed.

Jobbird.com nog steeds de grootste

De grootste stijger is solliciteren.nl, die met een groei van 85% van de 10e naar de 5e plek is opgeschoven. Jobbird.com voert nog altijd de ranglijst aan en is zelfs weer 4% gegroeid. Ook over heel 2013 genomen, is Jobbird.com de grootste vacaturesite, met in totaal 6,8% marktaandeel en elf procent stijging ten opzichte van 2012 (Bron Jobfeed: Grootste vacaturesites van 2013).

Wat zal er in 2014 allemaal gebeuren? Werf& zal samen met Jobfeed de arbeidsmarkt voor u in de gaten houden.

Over Analytics by Jobfeed

In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel job-boards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed, Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 57.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een product van Textkernel, softwareleverancier van meertalige CV parsing en semantic search & match oplossingen.

* aantal nieuw geplaatste vacatures exclusief stages, bijbanen, franchises en vrijwilligerswerk.
** Interne doublures zijn vacatures die meerdere keren binnen dezelfde site voorkomen, bijvoorbeeld door herplaatsingen.

*** Grootste commerciële, onafhankelijke job-boards op basis van marktaandeel aantal vacature-advertenties (exclusief stages, bijbanen, franchises en vrijwilligerswerk), en excl. interne doublures

 

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners