Goede employer branding-content blijkt steeds grotere uitdaging

Peter Boerman Op 13 oktober 2016
Gem. leestijd 3 min 1822x gelezen
Deel dit artikel:
Goede employer branding-content blijkt steeds grotere uitdaging

Het is voor recruiters een steeds grotere uitdaging om goede content te creëren die het eigen employer brand ondersteunt.

Dat valt te concluderen uit de State of Employer Branding 2016, een recent onderzoek van Jibe onder ruim 300 recruiters en HR-managers, vooral van grote organisaties (met name vanuit de Verenigde Staten).

Bijna 60% heeft géén officiële employer branding

Enkele opvallende getallen uit het onderzoek:

 • 59,5% heeft geen formeel employer branding-programma.
 • 83,4% van de organisaties heeft géén medewerkers met iets van ’employer branding’ in hun functietitel (16,6% dus wél!).
 • Bedrijven groter dan 1.000 medewerkers hadden 50% vaker een formeel employer branding-programma.
 • 70% van de respondenten van bedrijven met meer dan 5.000 medewerkers zagen verschil tussen hun employer brand en hun corporate brand. (Onder alle bedrijven was dit 59%).

jibe content verschil corporate employer brand

Marketing wordt best vaak betrokken

Enkele verdere resultaten uit het onderzoek:

 • Bij 72% van de organisaties werd de afdeling Marketing betrokken bij de employer branding-inspanningen.
 • Van de bedrijven met een officieel programma haalde zelfs 88% de afdeling marketing erbij om meer resultaat te boeken.
 • Maar liefst 49% van de recruiters antwoordde ‘nee’ op de vraag of ze hun senior managers zagen als ambassadeur van het employer brand. 
 • De gewone medewerker wordt vaker als ambassadeur gezien: maar liefst 71% antwoordt hier bevestigend. Vooral als de senior managers als ambassadeur worden beschouwd, is dit ook het geval voor de andere medewerkers.
 • 89% van de respondenten ziet een direct verband tussen employer branding en de medewerkertevredenheid.

En dan over naar de content…

Volgens de onderzoek is het ‘waarschijnlijk’ dat de strijd op de arbeidsmarkt gewonnen wordt door de werkgevers die het best in staat zijn originele content te produceren. ‘Employer branding content creëren’ beschouwen de respondenten dan ook als de grootste uitdaging, nog vóór het leveren van een duidelijk return on investment.

jibe content creëren challenges

Maar de content heeft nog niet de hoogste prio…

Opvallend is dat content creëren dus wel als grote uitdaging wordt gezien, maar nog niet de allerhoogste prioriteit heeft. Publiciteit genereren en sociale media gebruiken staan nog iets hoger op de agenda, net als bijvoorbeeld het verbeteren van de carrièresite.

jibe prioriteiten content

Bijna een kwart is aan het bloggen…

 • Van de respondenten is 46% nu al op een of andere manier bezig met content marketing voor het employer brand (door te bloggen of te vloggen bijvoorbeeld).
 • Voor 14% van de respondenten leverde content marketing naar eigen zeggen zelfs de grootste bijdrage aan het employer brand dit jaar.
 • 23% heeft een blog in het leven geroepen, speciaal om als employer brand onder de aandacht te komen.
 • Bedrijven met zo’n speciaal blog gaven significant minder vaak ‘het creëren van goede content’ als grootste uitdaging aan.

jibe company blog content creëren

Conclusie: content marketing telt, ook in recruitment…

De conclusie, aldus de onderzoekers: content marketing werkt, ook in werving en selectie. Door bijvoorbeeld te bloggen kun je laten zien wie je bent en wat je belangrijk vindt. Het vergt wel enige inspanning natuurlijk (en goede bloggers zijn ook dun gezaaid). Maar het levert wel wat op, zo betoogt het onderzoek.

Meer weten over recruitment marketing?

 • De Academie voor arbeidsmarktcommunicatie heeft er een nieuwe masterclass voor.

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en het komt gewoon in je mailbox!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners