Aan de slag met employer branding? Dat doe je zó!

Werf& gastredacteur Op 27 oktober 2018
Gem. leestijd 3 min 1632x gelezen
Deel dit artikel:
Aan de slag met employer branding? Dat doe je zó!

Met je werkgeversmerk aan de slag gaan? Het is in deze arbeidsmarkt voor iedereen noodzakelijk. Maar makkelijk is het zelden. Hoe maak je wel een goede start?

Een onderscheidende positie op de arbeidsmarkt is altijd wenselijk, maar extra belangrijk als het moeilijk is om goed personeel te vinden. Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen echt een voorkeur hebben om bij jóú te werken in plaats van bij de concurrent? En hoe komt het dat bedrijf A zeker 10 sollicitatiebrieven ontvangt na publicatie van een nieuwe vacature, terwijl bedrijf B met eenzelfde vacature alles uit de kast moet halen om überhaupt maar een aantal brieven te ontvangen? Dit heeft met het bedrijfsimago te maken. Employer branding kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

Authentieke en onderscheidende voorkeurspositie

Een mooie definitie van employer branding, volgens de auteurs van het boek ‘Bouwen aan het nieuwe Employer Brand’ luidt: “Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie verkrijgen en behouden als werkgever in de mindset van (potentiële) medewerkers en hun beïnvloeders met als doel het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers.”

Bij employer branding gaat het dus om twee doelgroepen:

  • potentiële medewerkers en
  • huidige medewerkers.

Je wilt een voorkeurspositie bij beide groepen realiseren. Dit doe je door authentiek en onderscheidend te zijn en dit (ook) consistent aan de buitenwereld te tonen.

Ga in gesprek met huidige medewerkers

Ga voor een goede start eerst het gesprek aan met je huidige medewerkers. Wat vinden zij belangrijk in hun werk? Wat waarderen ze aan jouw bedrijf? Waar zijn ze trots op? Wat maakt dit bedrijf uniek? Wat kan beter? Kijk of je op basis van diverse gesprekken met mensen van verschillende afdelingen een rode lijn in bedrijfswaarden kunt ontdekken. Een paar voorbeelden: innovatief vermogen, teamspirit, collegialiteit, mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, betrokkenheid, klantgerichtheid. Op basis van deze gesprekken bepaal je welke bedrijfswaarden je aan de buitenwereld wilt laten zien.

Bepaal jouw doelgroep

Een volgende stap betreft een helder beeld vormen van jouw doelgroep. Wat voor mensen wil je bereiken? Zijn ze praktisch of theoretisch opgeleid? Zijn het starters of ervaren professionals? Wonen ze idealiter dichtbij het (hoofd)kantoor of door heel het land? Een helder beeld van de doelgroep biedt een goed uitgangspunt voor het ontwikkelen van communicatiemiddelen. Zowel inhoudelijk als qua vorm.

Een scherp zicht op de doelgroep heb je nodig om aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te stellen

Als je vooral zoekt naar theoretisch opgeleid jong talent is een samenwerking met relevante hogescholen en universiteiten een aanrader. Zoek je alleen mensen in de regio van het hoofdkantoor, dan kan het interessant zijn om – bij het uitzetten van vacatures – de regionale huis-aan-huiskranten in te zetten. Een scherp zicht op de doelgroep heb je ook nodig om aansprekende vacatureteksten op te stellen en om aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te formuleren.

Zo ga je aan de slag met communicatie

Als je weet welke kernwaarden je naar buiten wilt communiceren en je een helder beeld hebt van de doelgroep, kun je daadwerkelijk aan de slag. Verwerk de kernwaarden in tekst en beeld op de vacaturepagina van jouw corporate website of recruitmentsite, in vacatureteksten en bijvoorbeeld ook door fotografie op social media. Zorg altijd voor consistentie in jouw boodschappen en dat je een eerlijk beeld naar buiten brengt. Huidige medewerkers moeten zich in het beeld naar buiten kunnen vinden. Zo kunnen de activiteiten mooi bijdragen aan trots bij de huidige medewerkers.

Meet de tevredenheid van je medewerkers

Tot nu toe spraken we vooral over employer branding in het licht van de werving van nieuwe medewerkers. Minstens zo belangrijk is het om jouw goede medewerkers vast te houden. Na alle moeite die je gedaan hebt om nieuwe mensen te werven, wil je natuurlijk voorkomen dat ze binnen korte tijd weer vertrekken. Wat kun je doen om werknemers tevreden te houden?

Medewerkers weten als geen ander wat goed gaat en wat beter kan binnen de organisatie

Een mooi uitgangspunt is om jaarlijks een medewerkertevredenheidsonderzoek te doen. Medewerkers weten als geen ander wat goed gaat en wat beter kan binnen de organisatie. Vraag hen naar zaken als de sfeer op kantoor, de relatie met hun manager, de visie van het bedrijf, tevredenheid met salariëring en carrièrekansen. Zorg dat medewerkers anoniem een enquête kunnen invullen, zodat je een eerlijk beeld krijgt van positieve punten en verbeterpunten binnen jouw organisatie. Ga hiermee actief aan de slag en zorg voor terugkoppeling naar het team.

Langetermijnvisie

Tot slot is het belangrijk je te realiseren dat activiteiten op het vlak van employer branding niet van de ene op de andere dag succes opleveren. Employer branding vraagt om aandacht op de lange termijn waarbij je consistent blijft in je communicatie naar buiten. Realiseer je daarbij het belang van de huidige medewerkers. Als zij tevreden zijn, dan ben je al een eind op weg om met succes nieuwe medewerkers te werven.

brockmeyer 7 tips doe je zoDownload het e-book

Dit blog is geschreven door Brockmeyer Jobmarketing Experts. Wil je nog meer tips? Download dan het e-book ‘7 tips om efficiënt goede kandidaten te werven’ en begin meteen met jouw recruitmentproces te verbeteren.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners