En kijk, zo gaat blockchain ook de recruitmentindustrie ontwrichten

Peter Boerman Op 09 november 2016
Gem. leestijd 2 min 1607x gelezen
Deel dit artikel:
En kijk, zo gaat blockchain ook de recruitmentindustrie ontwrichten

Tal van nieuwe technologieën staan op het punt de recruitment-industrie radicaal te veranderen. Nieuwe loot aan de stam: de blockchain.

De blockchain-technologie kennen we nu nog vooral van de bitcoin. Maar het systeem, waarbij onderling verbonden computers een waarde bepalen en in stand houden, een soort gezamenlijk grootboek, kan ook veel andere toepassingen krijgen. En dus is het zelfs denkbaar dat je er uren in gaat verhandelen.

Tijd als cryptocurrency

Precies dat laatste is wat ChronoBank.io van plan is. Dit blockchain-project stelt een alternatieve arbeidsmarkteconomie voor, gebaseerd op tijd die te verhandelen is als een zogeheten cryptocurrency. In december zal een crowdfunding-campagne starten om het project verder aan te zwengelen.

Uitzendbureau nieuwe stijl

ChronoBank wil de recruitment-industrie op eenzelfde manier veranderen als Uber dat gedaan heeft in de taxibranche, aldus het bijbehorende persbericht. Het project, ‘The Uber of Time‘ is te zien als een soort uitzendbureau-nieuwe-stijl. Maar dan dus zonder uitzendbureau: mensen brengen hun te werken uren in een soort tokens in het via hun computers verbonden systeem, en die uren kunnen dan onderling geruild en in rekening gebracht worden.

‘We willen recruitment op eenzelfde manier veranderen als Uber dat deed met de taxibranche.’

Al bewezen succesvol

Volgens de initiatiefnemers is ‘time banking’ al bewezen succesvol. Weliswaar in beperkte kringen, maar toch. Zo is er het bekende voorbeeld van Ithaca in New York, waar een soort alternatieve markt is ontstaan in arbeidsuren, gewaardeerd op 10 dollar per stuk.

Makkelijk uit te breiden

Volgens Alexander Rugaev, ceo van de ChronoBank, is zo’n experiment via blockchain makkelijk uit te breiden. ‘We willen de werving en selectie voor de korte termijn net zo prestigieus en profijtelijk maken als werving en selectie voor de lange termijn’, zegt hij. ChronoBank wordt onder meer gesteund door de Edway Group Ltd., een van de grootste uitzendbureaus in Australië. Rugaev: ‘Dus we weten precies wat de markt nodig heeft en hoe we dat moeten bereiken.’

‘We weten precies wat de markt nodig heeft en hoe we dat moeten bereiken.’

Andere fiscale status

De tijdgebaseerde cryptocurrency, de kern van het idee van ChronoBank, heeft een andere fiscale status dan gewone arbeidsuren. Maar de uren kunnen wel worden geruild voor andere diensten, voor producten, of voor andere munteenheden.

Ook nog eens inflatiebestendig

Omdat de tokens in het systeem staan voor echte uren, verwachten de initiatiefnemers dat ze inflatiebestendig zijn en nauwelijks volatiliteit kennen, zoals de bitcoin nu bijvoorbeeld wel kent. ‘Werkuur-tokens zijn bovendien een waardevaste belegging. Ze zijn een bescherming tegen inflatie, omdat uurlonen vaak minstens evenveel als de inflatie stijgen. Dat maakt ze attractief om te verdienen, maar ook om achter de hand te houden’, aldus Rugaev.

Afwachten…

Of het idee het in de praktijk ook gaat redden, is natuurlijk afwachten. Maar mocht dat zo zijn, over een paar jaar of zo, vergeet dan niet waar je er als eerste over gelezen hebt…

recruitment_tech_event_16Meer over de nieuwste recruitmenttechnologie?

Benieuwd naar alle technologische ontwikkelingen de recruitmentwereld? Op 24 november, op het Recruitment Tech Event in Utrecht, leer je er alles over. Inschrijvingen zijn nog welkom.

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners