En weer mengen 3 nieuwe vacaturesites zich in de strijd om de schaarse IT’er

Peter Boerman Op 16 november 2017
Gem. leestijd 3 min 1218x gelezen
Deel dit artikel:
En weer mengen 3 nieuwe vacaturesites zich in de strijd om de schaarse IT’er

Om de schaarse IT’er woedt nog steeds een harde strijd. Toch weerhoudt dat velen er niet van zich ook in de strijd te mengen. Drie recente initiatieven, elk met een eigen invalshoek(je).

IT’ers reageren niet op vacatures, hoor je vaak. Sterker nog: ze gaan zelfs steeds vaker van LinkedIn af, om zich maar te verstoppen voor niet zelden wat al te hongerige recruiters. Toch zijn er ook nog altijd partijen die denken het gat in de markt te hebben gevonden en hopen wél de schaarse IT’er aan zich te kunnen binden. We halen er 3 van die recente durfals uit:

#1. WijKenneniters: ervaren recruiters aan het werk

Als je denkt dat deze over IT’ers in wijken gaat, ben je op het verkeerde been gezet. Het gaat hier om een platform dat bedrijven die IT’ers zoeken koppelt aan een stel ervaren IT-recruiters. Elke organisatie die met hen in zee gaat krijgt één dedicated recruiter toegewezen die na een uitvoerige intake op zoek gaat naar de juiste IT’er.

Kandidaten kunnen zichzelf in een korte pitch laten zien aan de hiring manager

Het platform heeft onder meer een videorecruitment-tool, waarmee bedrijven in een kort filmpje hun organisatie, afdeling en de desbetreffende vacature kunnen promoten. Ook kandidaten kunnen via deze tool zichzelf in een korte pitch laten zien aan de hiring manager. Later dit jaar en volgend jaar staan ook nog enkele uitbreidingen van het portfolio op de rol, zoals wijkennenfinancials.nl, wijkennenmarketeers.nl en wijkennenhrprofessionals.nl.

#2. IT-vacatures.Amsterdam: een baan in de buurt

Een andere strategie is lokalisering. Oftewel: laten zien waar banen zich bevinden, en zo hopen dat mensen eerder willen overstappen naar een baan in de buurt. Een Rotterdamse start-up als Recowork is hiermee bezig en gooit er al hoge ogen mee, onder meer in Silicon Valley.

itvacatures amsterdam

Ook een site als het recent gelanceerde itvacatures.amsterdam speelt in op deze trend. Het platform richt zich, zoals de naam al zegt, specifiek op de IT’er in de regio Amsterdam. De site is een initiatief van Onno de Bel, de Amsterdamse ondernemer achter Sterrk IT-recruitment.

‘Ook developers zien nu door de bomen het bos niet meer’

Hij ziet vooral de ‘versnippering’ in IT-vacatures als aanleiding voor zijn nieuwe platform. ‘Daardoor is het niet alleen lastig voor Amsterdamse bedrijven om geschikte kandidaten te vinden, ook developers zien door de bomen het bos niet meer. Dat probleem lossen wij op, doordat we het aanbod inzichtelijk maken door het letterlijk op de kaart te plaatsen. Mensen noemen ons in de wandelgangen dan ook wel: de Funda voor Amsterdamse IT-vacatures’, aldus De Bel.

Het platform van De Bel heeft naar eigen zeggen privacy hoog in het vaandel staan. Recruiters komen er bij hem niet aan te pas, en de gegevens van ingeschreven developers komen ook alleen bij bedrijven terecht als ze daar zelf solliciteren. Zo blijven profielen ook beschermd tegen webscraping.

#3. Ecomjobs: voor iedereen in de e-commerce

Als je weet dat IT’ers schaars zijn, kun je natuurlijk ook altijd een nog kleinere niche opzoeken in de hoop hen daarmee iets persoonlijker aan te spreken. Dat is precies wat het recent gelanceerde EcomJobs doet: dit platform focust zich enkel en alleen op de e-commercebranche. Dat leidt er natuurlijk wel toe dat de getoonde vacatures ook niet alleen voor de IT’er zijn, maar vooral ook voor marketeers en communicatiemensen.

‘Om werkgevers en werknemers beter te matchen kun je een online screening doen’

Het platform werkt verder vrij klassiek. Mensen die een nieuwe baan zoeken, kunnen hier hun cv plaatsen. Bedrijven kunnen vervolgens in de database de meest geschikte cv’s zoeken, of gewoon een vacature plaatsen. ‘En om werkgevers en werknemers beter te matchen kan een online screening gedaan worden’, aldus oprichters Rolf Neleman en Patrick Heijmans.

Conclusie

We mogen soms misschien denken dat jobboards hun beste tijd gehad hebben, en dat het zeker voor de IT’er nauwelijks meer werkt om een (standaard) vacature te plaatsen. In de praktijk blijkt echter dat nog steeds mensen er brood in zien om de bemiddeling tussen werkgever en IT-werknemer tot stand te brengen. Of het hen allemaal lukt is natuurlijk de vraag. Maar het laat in elk geval zien dat in de huidige markt zelfs nog plaats is voor vrij klassieke middelen. Als je er maar wel je eigen draai aan weet te geven…

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners