Europass komt met tool om snel cv’s te vergelijken

Peter Boerman Op 23 april 2015
Gem. leestijd 2 min 1944x gelezen
Deel dit artikel:
Europass komt met tool om snel cv’s te vergelijken

Snel CV’s met elkaar vergelijken? Het is nog makkelijker geworden dankzij CVselect, een gratis tool van Europass, waarmee alle landen in Europa kunnen werken en waarmee CV’s gestandaardiseerd moeten worden.

Om gebruik te maken van de tool, kunnen werkgevers hun sollicitanten vragen een zogeheten Europass CV te e-mailen (of uploaden). Een werkgever is hiermee verzekerd van het ontvangen van eenduidige en relevante informatie over de vaardigheden en competenties van sollicitanten. Doordat het Europass CV in alle talen beschikbaar is, lost het ook een eventueel taalprobleem op. Het Europass CV, een gratis en gestructureerd standaardmodel, bevat zogeheten ‘metadata’, wat het mogelijk maakt snel gegevens te verwerken.

Uittreksel uit diplomaregister

Wie met de tool wil werken, kan het best in de vacaturetekst ook vragen of kandidaten een uittreksel uit het diplomaregister als bijlage (in PDF) willen bijvoegen. Kandidaten kunnen zo’n digitaal uittreksel gratis downloaden uit het diplomaregister. Dat verzekert de werkgever ervan dat de kandidaat ook daadwerkelijk over de diploma’s beschikt die zij hebben ingevuld op het cv. Het digitale uittreksel is namelijk een PDF, voorzien van een echtheidscertificaat.

Formulier invullen

Is het Europass CV ingevuld, zijn de uittreksels uit het dilomaregister binnen, en is de reactietermijn gesloten, dan kun je alle CV’s verzamelen in een mapje op je computer. Ga daarna naar europass.nl/cv-select en vul het formulier in. Selecteer vervolgens op je computer de ingezonden CV’s, klik op upload en vervolgens op verzenden, en hoplakee, je ontvangt meteen een overzichtelijk spreadsheet met daarin alle gegevens van de sollicitanten.

Bij voorkeur een Europass CV

Hoe zorg je ervoor dat de sollicitanten niet een regulier CV, maar een Europass CV insturen? Simpel, zegt Europass, door er expliciet om te vragen in de vacaturetekst. Als voorkeur, of als harde eis.

 uittreksel

Diplomaregister

Volgens Europass is zo’n CV ook een goede maatregel tegen diplomafraude. Dat komt ook door het bijbehorende diplomaregister, waar werkgevers makkelijk behaalde diploma’s bij door OCW bekostigde opleidingen kunnen nagaan. Het is overigens wel aan de sollicitant om dit te regelen. De sollicitant kan inloggen in het diplomaregister, een uittreksel downloaden en deze daarna ‘als bewijs’ aan de werkgever doorsturen.

Nog niet voor iedereen

Het diplomaregister is vrij nieuw. Daarom gaat het register nog niet heel diep terug in de tijd (zie de tabel hieronder).

De volgende onderwijssoorten zijn in het diplomaregister opgenomen:

Onderwijssoorten Vanaf jaar
Wetenschappelijk onderwijs 1996 *
Hoger beroepsonderwijs 1996
Middelbaar beroepsonderwijs 2007 **
Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs 2007
Voortgezet onderwijs 2006 **
Voortgezet onderwijs staatsexamen 2011
Voortgezet speciaal onderwijs 2012
Voortgezet speciaal onderwijs staatsexamen 2011
Extraneus voortgezet onderwijs 2012
Nederlands als tweede taal staatsexamen 2011
Inburgeringsexamen 2007

*  Levensbeschouwelijke WO-opleidingen vanaf september 2010
** AOC’s (Agrarisch OpleidingsCentrum) vanaf 2011.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners