6 dingen die Facebook nu al doet om de arbeidsmarkt te veroveren

Peter Boerman Op 19 oktober 2017
Gem. leestijd 3 min 1249x gelezen
Deel dit artikel:
6 dingen die Facebook nu al doet om de arbeidsmarkt te veroveren

Facebook test een nieuwe cv-functionaliteit, meldden diverse media deze week. Het is zeker niet het enige arbeidsmarkt-initiatief van ‘s werelds grootste sociale medium. Een overzicht.

Dat Facebook zijn oog heeft laten vallen op de arbeidsmarkt is bepaald geen nieuws. Maar de laatste tijd komen wel héél veel nieuwe ideeën vanuit het sociale medium naar buiten die LinkedIn aan het bibberen moeten brengen. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen tot nu toe:

#1. Je kunt (straks) nog meer loopbaangegevens opslaan

‘Facebook wil het nieuwe LinkedIn worden’, kopte het AD maar meteen. Aanleiding: de nieuwe cv-functionaliteit die momenteel wordt getest. De functionaliteit is momenteel alleen beschikbaar voor een selecte groep Facebook-gebruikers, die er niet alleen kunnen delen waar ze hebben gestudeerd en gewerkt, maar ook hoe láng ze dat gedaan hebben en wanneer precies. Oftewel: een vrijwel volledig cv dus.

De informatie die gebruikers in de nieuwe sectie achterlaten, wordt niet publiek gedeeld, meldt The Next Web. Dat wijst erop dat het sociale netwerk de gegevens alleen beschikbaar zal willen stellen aan bijvoorbeeld recruiters die er dan volop in kunnen grasduinen.

#2. Je kunt er vacatures plaatsen

Begin dit jaar kwam Facebook ook met initiatieven voor de andere kant van de tafel: de werkgever. Zo kunnen bedrijven in Amerika en Canada nu profiteren van een mogelijkheid, die het hen makkelijker maakt vacatures te posten.

Voor sollicitanten biedt de functie in elk geval wel wat voordelen. Zo kunnen kandidaten e direct met hun Facebook-profiel op een vacature solliciteren, waarna de sollicitatie via Messenger bij het bedrijf wordt afgeleverd. Als je op een vacature reageert wordt bovendien automatisch je volledige naam en profielfoto ingeladen. De rest mag je overigens nog wel zelf invullen.

De nieuwe vacaturemogelijkheid zou vooral voor kleine bedrijven een uitkomst moeten zijn

De nieuwe mogelijkheid zou vooral voor kleine bedrijven een uitkomst moeten zijn, aldus een Facebook-woordvoerder. Zij zoeken immers meestal niet op LinkedIn naar nieuw personeel, maar hangen nu bijvoorbeeld eerder een briefje in de winkel op.

#3. Er is een integratie met onder meer ZipRecruiter

Facebook is natuurlijk een grootheid, en je zou misschien denken dat ze daarom niet veel hulp van anderen nodig hebben om te groeien. Toch partnert het netwerk inmiddels wel met onder meer ZipRecruiter, Recruitology, Work4 en Jobscore om meer arbeidsmarktgerelateerde content (lees: vacatures) binnen te krijgen. Dat geeft wel aan hoe serieus het netwerk is om in de arbeidsmarkt te slagen.

ZipRecruiter is een zogeheten aggregator die aangeboden vacatures kunnen doorplaatsen op honderden jobboards. Door de integratie hoeven recruiters minder direct contact met Facebook te hebben als ze hun vacature (ook) op dat netwerk willen plaatsen. Eén vinkje is nu al voldoende.

#4. Je kunt er een mentor vinden

Is dit ook een recruitment-initiatief? Misschien niet direct, maar indirect natuurlijk wel: de optie die wordt getest om mentoren te koppelen aan mentees. Toeval of niet, deze functie werd bekend gemaakt niet lang nadat LinkedIn iets soortgelijks aankondigde.

Met de mogelijkheid mentoren te vinden wil Facebook gebruikers inspireren en helpen bij hun loopbaan

Met de mogelijkheid om mentoren te vinden die mensen kunnen inspireren en kunnen helpen bij hun loopbaan, wil Facebook een serieuzere partij in de carrière van mensen worden, zo gaat het verhaal. Lang niet elke gebruiker gebruikt het netwerk nu namelijk voor loopbaanvraagstukken, en dat zou met een mentorship anders kunnen worden. Wat meteen ook weer meer verkeer moet trekken naar de vacatures op het platform, zo is de gedachte.

#5. Banen komen (straks) ook in het populaire Marketplace

Facebook experimenteert niet alleen met opties om werkgevers en werknemers te servicen, het netwerk heeft bovendien goed in de gaten waar het verkeer zich tegenwoordig afspeelt. Mobiel dus.

Zo wordt nu (opnieuw alleen in Noord-Amerika) gekeken hoe de op het netwerk geplaatste vacatures kunnen worden geïntegreerd met het vorig jaar gelanceerde Marketplace, waar gebruikers makkelijk tweedehands spullen aan elkaar kunnen verkopen. De kans dat de vele mobiele Facebook-gebruikers in aanraking komen met banen wordt daardoor veel groter. En dat is nog maar het begin, zo wordt wel verwacht.

#6. Je kunt direct targeten in de fysieke omgeving

De laatste optie die we hier willen noemen is er opnieuw eentje die niet direct op recruitment slaat, maar wel grote impact op het veld kan hebben. Het gaat namelijk om de mogelijkheid die Facebook naar verluidt onderzoekt om op locatie te targeten. Oftewel: om advertenties te laten zien op het moment dat de gebruiker een bepaalde plek bezoekt.

Het is niet moeilijk om de verregaande impact hiervan op recruitment te onderzoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld in 1 keer de bezoekers van een bepaald evenement bereiken. Of je kunt in een winkel de bezoekers benaderen met de vraag of ze er misschien willen werken.

Het grote doel?

Het grote doel van Facebook is om het makkelijk te maken ‘om lokaal een baan te vinden en om de goede mensen aan te nemen’, aldus Gaurav Dosi, de projectmanager voor alle jobs-gerelateerde activiteiten van het netwerk. Zover is het nu dus nog niet, maar zoals het er nu naar uitziet, gaat het wel steeds sneller die kant op…

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners