Feel Good Friday: Deze McDonald’s betaalt 50 dollar voor een sollicitatie (en vindt nog geen kandidaten)

Komen opdagen voor een sollicitatiegesprek? Het is bij een McDonald’s in Florida alleen al goed voor 50 dollar. Maar nog steeds kunnen ze niet voldoende kandidaten vinden…

Peter Boerman Op 23 april 2021
Gem. leestijd 2 min 450x gelezen
Deel dit artikel:
Feel Good Friday: Deze McDonald’s betaalt 50 dollar voor een sollicitatie (en vindt nog geen kandidaten)

Over krapte op de arbeidsmarkt gesproken… Ook in de Verenigde Staten is die behoorlijk terug van weggeweest. En met name in de horeca is het een probleem aan het worden. Zo’n groot probleem zelfs, dat een McDonald’s in Florida kandidaten al 50 dollar betaalt, alleen al aan iedereen die binnenkomt lopen voor een sollicitatiegesprek.

‘Het is in decennia niet zo moeilijk geweest om mensen te vinden.’

De eigenaar van het filiaal, Blake Casper, vertelde aan Business Insider dat het ‘in decennia niet zo moeilijk is geweest om mensen te vinden’. Net als vele andere restaurants in Amerika kampt ook deze McDonald’s met de krapte, en lukt het zelfs ondanks de riante betaling van 50 dollar nog steeds niet voldoende mensen aan te trekken. Casper verzon het idee van de betaling overigens nadat een manager en supervisor hem opdroegen ‘alles te doen wat nodig is’ om personeel te werven.

Perfect storm

McDonald’s is momenteel booming in Amerika, dankzij de heropening van de economie, de royale overheidsuitgaven en de introductie van de chicken sandwich. Casper spreekt dan ook van een ‘perfect storm‘. ‘Er zijn veel mensen met veel geld, en die willen het graag uitgeven. Maar aan de andere kant hebben wij de mensen niet om hen te helpen.’

‘Referralprogramma’s, tekenbonussen en sollicitaties via whatsapp en sms hebben meer succes.’

Hoe het kan dat zelfs 50 dollar niet veel mensen ervan kan overtuigen om zelfs maar een sollicitatiegesprek te doen? Casper zegt het ook niet te weten. Maar hij zegt meer succes te hebben met referralprogramma’s, tekenbonussen en sollicitaties via whatsapp en sms. Ook is hij van plan de lonen te verhogen, van (beginnend op) 12 dollar naar 13 dollar, zo’n 4 dollar meer dan het minimumloon in Florida.

‘Een worsteling’

Volgens een enquête van de National Federation of Independent Business heeft maar liefst 42 procent van de mkb-bedrijven in Amerika momenteel moeite om vacatures te vullen. ‘Mensen krijgen is momenteel een worsteling’, zoals een andere McDonald’s-houder het uitlegt. Ook de pandemie speelt nog een rol, denken deskundigen. In een restaurant heb je direct contact met klanten – en dus ook kans op besmetting. Daar heeft niet iedereen zin in.

‘De pandemie van dit jaar is: het gebrek aan mensen.’

McDonald’s heeft al webcasts gegeven voor de hele organisatie om interne best practices op werving- en selectiegebied te bespreken. Ook andere restaurantketens kampen met soortgelijke krapte, soms zelfs resulterend in een uitgestelde opening. ‘Dit is de COVID van 2021′, aldus John Motta, een franchisenemer van Dunkin’, die ook voorzitter is van de Coalition of Franchisee Association. ‘De pandemie van dit jaar is het gebrek aan mensen.’

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners