Feel Good Friday: kun je dansen op de maan?

Wat wil je later worden, vragen we aan kinderen. Vaak is dan het antwoord ‘astronaut’. En dat is mooi, want NASA is weer op zoek!

Redactie Op 28 februari 2020
Gem. leestijd 2 min 517x gelezen
Deel dit artikel:
Feel Good Friday: kun je dansen op de maan?

Het Artemisprogramma heeft als doel om de eerste vrouw en volgende man op de maan te krijgen in 2024. Maar daar blijft het niet bij, want het plan is ook om voor het eerst astronauten naar Mars te sturen. En daar zijn nieuwe kandidaten voor nodig.

18.000 aanmeldingen

De laatste keer dat dit nodig was, kreeg NASA zo’n 18.000 aanmeldingen. Dat kost natuurlijk wat tijd en daarom duurt het gemiddeld een jaar om tot de laatste ronde van het wervingsproces te komen. Waarom je daaraan mee moet doen? Brandi Dean, woordvoerder voor NASA zegt: ‘Het is de beste baan op of ván de planeet.’

Eisen

Het is voor het eerst in 4 jaar dat NASA weer astronauten werft en dat betekent veranderende eisen. Kandidaten moeten nog steeds Amerikaans staatsburger zijn en 2 jaar gerelateerde werkervaring hebben. Ook moeten ze een 2 uur durend online assessment doen en een STEM-master (Science, Technology, Engineering & Mathematics) hebben. De veelbelovende kandidaten gaan naar een panel dat bestaat uit huidige astronauten die kijken naar operationeel ervaring, aangezien dat moeilijk te zien is op papier: ‘Het gaat simpel gezegd om ervaring met werken in leven- en doodsituaties, zoals mensen in het leger. Maar het kan ook onderzoek naar het Ebolavirus zijn, zoals astronaut Kate Rubin heeft.

Als astronaut moet je onder andere onder water lopen, vliegen in T-38 en Russisch leren

Astronautkandidaat

120 mensen worden uitgenodigd voor een gesprek, waarna nog een gespreksronde volgt en een medische test. Als je denkt dat je er dan bent, heb je het verkeerd: je wordt niet aangenomen als astronaut, maar als astronautkandidaat. Dat betekent veel tijd spenderen in het klaslokaal en intensieve trainingen volgen zoals onder water lopen, virtual realityexperimenten, lessen in Russisch, leren hoe een robotarm werkt en vliegen in T-38 jets. Pas na 2 jaar kom je dan in aanmerking voor opdrachten.

Een lange adem is dus vereist, zowel voor het sollicitatieproces als voor de training daarna, maar… dan dans je in 2024 misschien wel op de maan.

Zelf een leuk idee voor Feel Good Friday?

Elke vrijdag eindigen we met lichte voet op Werf& met de rubriek Feel Good Friday. Heb je zelf een goed idee? Laat het ons gerust weten!

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners