Freelancers nemen geen ontslag. Dus, waarde recruiters: waarom daar niet meer op richten?

Het wordt steeds moeilijker om vast personeel te vinden dat lang bij je organisatie blijft. Toch richten recruiters zich nog steeds weinig op freelancers, constateert Peggy de Lange (Fiverr). Waarom is dat toch?

Werf& gastredacteur Op 24 augustus 2022
Gem. leestijd 2 min 628x gelezen
Deel dit artikel:
Freelancers nemen geen ontslag. Dus, waarde recruiters: waarom daar niet meer op richten?

Dat de afgelopen 2 jaar een beproeving zijn geweest voor veel ondernemers is een understatement. De pandemie, de oorlog in Oekraïne, de inflatie. Hier komt bij dat de problemen voor werkgevers op de arbeidsmarkt aanhouden: in een boel sectoren is nieuw personeel nauwelijks te vinden en verliezen bedrijven gewaardeerde collega’s aan concurrenten die betere arbeidsvoorwaarden bieden. Met een stijgende werkdruk voor de achterblijvers – en risico op burn-outs en demotivatie – als gevolg.

Ongeveer 1 miljoen werknemers zegt van plan te zijn een nieuwe baan te gaan zoeken.

Onderzoek van Indeed wijst uit dat 1 op de 10 werknemers van plan is van baan te veranderen in het komende halfjaar. Mind you, dat zijn ongeveer een miljoen Nederlanders. Simpel gezegd moeten bedrijven dus een oplossing vinden om het tekort aan talent op te vangen. Maar aan freelancers wordt dan nog altijd weinig gedacht. Jarenlang beschouwden bedrijven freelancers hooguit als een ‘nice to have’, een ‘snelle oplossing’ voor wie behoefte had aan tijdelijke vaardigheden totdat een permanente medewerker gevonden was.

Fundamentele aanwinst

Maar nu het aantal uitdagingen voor bedrijven groeit, wordt het tijd om freelancers meer te gaan zien als een fundamentele aanwinst voor de onderneming, in plaats van een tijdelijke quick fix. Het wordt steeds belangrijker dat we het (nu al overwerkte) talent niet overladen met nóg meer werk. Zo’n houding zal de trend  dat werknemers op zoek gaan naar een nieuwe baan alleen maar bestendigen en versnellen. Met meer personeelsproblemen tot gevolg.

Voorheen werden freelancers vaak over het hoofd gezien. De slimme ondernemer weet inmiddels wel beter.

Dan kun je beter je vizier verleggen naar freelancers. Het is belangrijk dat zij die verantwoordelijk zijn voor het werven van personeel de voordelen van freelancers  gaan inzien. Of het nu gaat om hun expertise, flexibiliteit, of gewoon de zekerheid dat freelancers geen ontslag nemen: de freelance gemeenschap zou wel eens de oplossing kunnen zijn om een onderneming draaiende te houden. Voorheen zagen recruiters freelancers vaak over het hoofd, of werd gedacht dat ze niet trouw of loyaal zouden zijn. De slimme ondernemer weet inmiddels wel beter.

Over de auteur

Dit blog is geschreven door Peggy de Lange, Vice President of International Expansion bij freelance platform Fiverr.

Tags:
Deel dit artikel:

Onze partners Bekijk alle partners