Funny Friday: inwoners van deze Friese gemeente bepalen mede wie er ambtenaar wordt

Een primeur voor De Fryske Marren. Als eerste gemeente in Nederland worden hier inwoners actief betrokken bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers.

Redactie Op 23 augustus 2019
Gem. leestijd 2 min 485x gelezen
Deel dit artikel:
Funny Friday: inwoners van deze Friese gemeente bepalen mede wie er ambtenaar wordt

In de ‘sollicitatieraad’ die deze gemeente wil benoemen kunnen straks zeven betrokken inwoners zitting nemen. Zij gaan vervolgens helpen met meedenken en adviseren over het aannamebeleid. Leeftijd en achtergrond spelen daarbij geen rol, iedereen is welkom om zich aan te melden, zolang de inwoner maar betrokken is. Wel wil de gemeente in de samenstelling rekening houden met een representatieve raad.

‘Leden van de sollicitatieraad krijgen een hoofdrol in de wervingscampagne voor nieuwe medewerkers.’

Leden van de sollicitatieraad bepalen straks mede aan welke waarden nieuwe medewerkers worden getoetst en geven input voor interviews en rollenspellen met kandidaten. Ook krijgen ze een hoofdrol in de wervingscampagne voor nieuwe medewerkers, door middel van foto’s en eventueel video’s. Veel tijd zal de raad niet kosten: de inwoners zijn er een paar dagen per jaar aan kwijt, zo belooft de gemeente.

Logisch, maar toch uniek

Burgemeester Fred Veenstra noemt het ‘logisch’ om ook inwoners een stem te geven in de werving en selectie van nieuwe ambtenaren. ‘Mensen die in dienst staan van onze gemeente zijn er immers voor jóu als inwoner.’ Niettemin is de sollicitatieraad vooralsnog uniek in Nederland, weet hij ook.

‘De sollicitatieraad is vooralsnog uniek in Nederland.’

Aanmelden kan tot 15 september. Ambtenaren die nu al in de gemeente werken mogen niet meedoen. De gemeente hoopt uiterlijk 14 oktober de zeven leden van de sollicitatieraad bekend te maken. Burgemeester Veenstra zal de sollicitatieraad vervolgens voor 1 december installeren tijdens een speciale bijeenkomst in het gemeentehuis. En belangrijke kip-ei-vraag: hoe worden die mensen die mogen meedenken over de selectie van ambtenaren eigenlijk zélf geselecteerd? Dat gebeurt vooralsnog gewoon op de ‘ouderwetse manier’. Dus via een gesprekkenronde met ambtenaren, en dus ook zónder inspraak van inwoners…

Zelf een leuk idee voor Funny Friday?

Elke vrijdag eindigen we met lichte voet op Werf& met de rubriek Funny Friday. Heb jij een leuk idee? Laat het ons weten!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners