Funny Friday: waarom organiseer je thuis niet ook een keer een banenbeurs?

In huis is veel werk te verzetten. Waarom zou je daar niet ook eens een banenbeurs voor organiseren, vroeg een Amerikaanse moeder zich onlangs af. Ze raakte blijkbaar een snaar, want haar verhaal ging viral en krijgt nu zelfs volop navolging.

Peter Boerman Op 30 augustus 2019
Gem. leestijd 3 min 330x gelezen
Deel dit artikel:
Funny Friday: waarom organiseer je thuis niet ook een keer een banenbeurs?

Je kunt ze natuurlijk gewoon zo hun zakgeld geven. Je kunt ze natuurlijk ook vragen of ze willen meehelpen in het huishouden. Alhoewel je daar meestal het antwoord wel op weet…

‘Waarom zou ik de kinderen niet eens wat laten doen voor het geld?’

Maar waarom de twee niet eens combineren, vroeg een moeder in het Amerikaanse Atlanta zich recent af. Waarom zou ik de kinderen niet eens wat laten doen voor het geld? En waarom zou ik dat dan niet tegelijk leuk én een soort van officieel maken?

Een heuse ‘job fair

Zo gezegd, zo gedaan. En dus organiseerde Shaketha Marion McGregor begin augustus in haar eigen huis een heuse ‘job fair‘. Ze zette drie functies vacant: laundry supervisor, lead housekeeper en kitchen manager, en hing daarvoor in huis speciale briefjes op. En wie een van die functies wilde, kon solliciteren. De kandidaten? Haar drie kinderen: Jahkeem, 13 jaar oud; de 10-jarige Takeia en Serinity van 6.

Moeder hield ook ‘echte’ sollicitatiegesprekken met de drie.

De alleenstaande moeder hield vervolgens ook ‘echte’ sollicitatiegesprekken met de drie. Leuk, maar ook leerzaam, zegt ze. Niet dat de kinderen daarvoor niets deden in het huishouden trouwens, maar dat verliep zelden zonder ruzie. Nu ze een duidelijke functiebeschrijving hebben, hoopt Shaketha Marion McGregor daar vanaf te zijn.

Typisch internetsuccesverhaal

Wat er gebeurde na haar aanvankelijk onschuldige Facebook-post, is weer zo’n typisch internetsuccesverhaal. Nadat de eerste post binnen de kortste keren 100.000 shares had gehaald, kregen ook de Amerikaanse media er lucht van. Van USA Today tot Fox News en vele andere, tot ver over de grenzen aan toe. Inmiddels staat de teller op ruim 200.000 likes en 35.000 opmerkingen. Shaketha Marion McGregor heeft er nu zelfs een apart ‘bedrijfje’ voor opgericht: This Mom Means Business, dat andere Amerikaanse gezinnen wil helpen met de family planning.

Inmiddels staat de teller op ruim 200.000 likes en 35.000 opmerkingen.

Op haar site deelt ze overigens nog veel meer wetenswaardigheden over haar ‘banenbeurs’. Zoals de soms hilarische sollicitatieformulieren die de kinderen invulden:

En ook is daar goed te volgen hoe het idee inmiddels volop navolging krijgt:

‘Hoeft niet saai te zijn’

Volgens Shaketha Marion McGregor laat haar viral post zien dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met kinderen leren te solliciteren, en dat dat helemaal niet saai hoeft te zijn. Ze richtte zelfs een ‘mom’s credit union’ op, waarmee de kinderen ook krediet kunnen verdienen, ‘en tegelijk karakter kunnen bouwen’. De kinderen moeten zelfs naambordjes dragen en ‘inklokken’ voor hun werkzaamheden. Ze hing bovendien een bord op waarop de kinderen zelf nieuwe taken kunnen toevoegen, waarmee ze dan eventueel weer meer geld kunnen verdienen.

De sollicitaties bleken overigens nog geen gelopen race.

De sollicitaties bleken overigens nog geen gelopen race. Zowel Serenity als Jakheem bleken bijvoorbeeld kandidaat voor de functie van lead housekeeper. Maar op de vraag: ‘wanneer kun je beginnen?’ antwoordde de 13-jarige Jakheem dat hij graag eerst nog een paar dagen met z’n vrienden wilde rondhangen. En de 6-jarige Serenity zei dat ze meteen beschikbaar was. En tja, dat antwoord gaf voor de recruitende moeder al snel de doorslag: ‘Serenity bleek de meest professionele.’

Zelf een leuk idee voor Funny Friday?

Elke vrijdag eindigen we met lichte voet op Werf& met de rubriek Funny Friday. Heb jij een leuk idee? Laat het ons weten!

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners