Help je kandidaten de bibbers te overwinnen

Solliciteren is voor velen spannend. Soms zorgt het ervoor dat een kandidaat iets zegt wat misschien niet zo handig is… Als je als bureaurecruiter kandidaten voorstelt bij een opdrachtgever, hoe help jij ze dan om de zenuwen onder controle te houden?

Redactie Op 02 januari 2020
Gem. leestijd 2 min 239x gelezen
Deel dit artikel:
Help je kandidaten de bibbers te overwinnen

Jobsite Monster heeft een aantal tips in 5 veelvoorkomende situaties, waarin kandidaten uit nervositeit het verkeerde zeggen. Als bureaurecruiter kun je hem of haar hierop voorbereiden. En wel zo:

#1. De kandidaat weet niet hoe hij de vraag moet beantwoorden

Niet elke vraag is even makkelijk en sommige vragen vereisen meer denktijd. Kan de kandidaat dan beter een snel, ondoordacht antwoord geven? Monster raadt hem aan om in dit geval de vraagsteller te complimenteren, de vraag op te schrijven en hier later op terug te komen, eventueel via de mail.

#2. De kandidaat is bang te moeten toegeven dat hij niet altijd even productief is

We maken ons allemaal wel eens schuldig aan niet-productief bezig zijn. Hoe kun je dit dan toch ombuigen naar iets positiefs? Vertel de sollicitant om te antwoorden dat dat hij die tijd gebruikt om te evalueren wat er in de pijplijn zit. Mocht hij per ongeluk zeggen dat hij vaak op sociale media kijkt, adviseer dan om erbij te vermelden dat dit is om beter te begrijpen hoe mensen verbinden en de laatste trends te ontdekken.

#3. De kandidaat is bang per ongeluk te vertellen zijn huidige werk te haten

Wat als je kandidaat heeft laten doorsijpelen dat hij niet zo blij is met zijn huidige baan? Netjes is dat natuurlijk niet en bovendien komt het negatief over. Vertel de kandidaat daarom dat hij zich meteen moet verontschuldigen en uitleggen dat hij onderbenut wordt bij zijn huidige werkgever en graag wat meer uitdaging zou willen in zijn nieuwe werk.

#4. De kandidaat is bang niet te weten welke kant zijn carrière op moet gaan

Niet iedereen heeft duidelijk voor ogen waar hij heen wil met zijn of haar carrière. De kandidaat kan zich daarom het beste richten op het belang van leren. Hij kan zeggen dat hij niet alleen graag bij dit bedrijf wil werken, maar hier ook zijn vaardigheden wil uitbreiden en andere mogelijkheden binnen het bedrijf zelf wil aanpakken, zodat hij kan blijven leren.

#5. De kandidaat geeft de voorkeur aan thuiswerken

Wil jouw kandidaat liever niet in een kantoortuin werken? Vertel hem dan dat hij moet uitleggen dat hij erg geïnteresseerd is in flexibel werken, omdat het zijn productiviteit verbetert en dat hij de voorkeur geeft aan diepe concentratie.

Elke recruiter is anders en deze adviezen zijn natuurlijk het discussiëren waard. Ben jij het met ze eens of heb je zelf een goed advies? Laat het weten in de reacties!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners