Geef high potentials de kans te kiezen voor hun carrierepad

Werf& gastredacteur Op 12 september 2013
Gem. leestijd 2 min 2628x gelezen
Deel dit artikel:
Geef high potentials de kans te kiezen voor hun carrierepad

Bedrijven drukken high potentials teveel in een management keurslijf. Fris van de opleiding wordt toptalent gedwongen om een management traineeship te volgen om snel carrière te maken binnen grote bedrijven. Ze krijgen niet de kans om eerst te onderzoeken of ze wel in de wieg zijn gelegd voor een managementpositie, waardoor beide partijen vaak teleurgesteld achterblijven.

Maken of breken

Bedrijven staan in de rij om toptalenten vanaf de opleiding binnen te krijgen. Om ze te verleiden om bij hun aan boord te komen krijgen zij management traineeships aangeboden. Binnen een paar jaar moeten ze manager zijn. Bakker: ‘Het lijkt er op dat het woord talent synoniem is komen te staan voor manager. Onbegrijpelijk als je je realiseert dat juist professionals op de werkvloer een bedrijf maken of breken. Je hebt meer aan honderd topprofessionals dan aan één topmanager.’ Niet iedere high potential is geschikt voor een managementfunctie, maar als ze snel carrière willen maken aan boord van een groot bedrijf hebben ze vaak geen andere keuze. Bedrijven frustreren hiermee niet alleen de carrièremogelijkheden van de trainees, maar ook hun eigen bedrijfssucces.

Behouden voor de werkvloer

Volgens Bakker kunnen bedrijven veel beter rendement halen uit traineeships als zij hun horizon verbreden. Iemand die net van school komt moet eerst de kans krijgen om te onderzoeken waar zijn talenten liggen en ze verder te ontwikkelen. Daarna moet de trainee zelf een bewuste keuze kunnen maken over het best passende carrièrepad. ‘High potential traineeships zijn daarvoor veel geschikter. De trainees krijgen hierdoor de ruimte om aan alle aspecten van het bedrijf te ruiken en vervolgens te bepalen of ze een carrièrepad op de werkvloer of in het management van het bedrijf voor zich zien. Als blijkt dat het managementpad niet geschikt is, blijft het talent wel behouden voor de werkvloer’, aldus Bakker. De vijver van talenten waar bedrijven uit kunnen vissen voor trainees is daarnaast aanmerkelijk groter en bedrijven hoeven niet het gros van de management trainees teleur te stellen, omdat er geen managementfunctie voor handen is.

Deze bijdrage is geleverd door Martijn Bakker, principal consultant en psycholoog bij Right Management

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners