Gezocht: bizarre selectiecriteria

Peter Boerman Op 03 september 2014
Gem. leestijd 2 min 2690x gelezen
Deel dit artikel:
Gezocht: bizarre selectiecriteria

Het oktobernummer van Werf& gaat over ‘matching’. Speciaal daarvoor zoeken we anekdotes over bijzondere selectiecriteria.

‘Wij werven alleen mensen van boven de rivieren’, ‘bij ons word je alleen aangenomen als je door het silhouet van de deur past’, of ‘Ervaring met het stabiel aligneren van een glasvezeltje van eentiende van een mensenhaar’, in de wereld van werving en selectie kom je soms de meest wonderlijke selectiecriteria tegen voor nieuwe collega’s.

Expliciet

Soms expliciet uitgesproken, soms alleen impliciet, maar wat ze gemeen hebben is dat ze meestal weinig tot geen relatie hebben met het goed kunnen uitoefenen van de functie in kwestie. Binnen veel organisaties zijn eigen waarheden en onderbuikgevoelens van hiring managers en recruiters geheel eigen ‘matchingscriteria’ (geworden).

Drie voorbeelden

Hieronder heb ik al drie voorbeelden omschreven. Maar voor het oktobernummer van Werf& hebben we er nog meer nodig!Heb je ook een opvallende ervaring? Of zelf ergens gewerkt waar ze op zijn minst discutabele criteria erop na hielden? Mail mij of plaats jouw bijzondere criteria en/of verhalen die jij de afgelopen jaren hebt gehoord of hebt meegemaakt bij dit blog. Dan kunnen we de mooiste verhalen meenemen in de papieren editie van Werf&.

Anekdote #1: ‘Wij nemen alleen rechtenstudenten aan van boven de rivieren’

Daar zat ik met mijn zachte ‘G’, bij een advocatenkantoor op de Zuidas. Dit kantoor was op zoek naar de allerbeste rechtenstudenten en kon daarover extra doelgroepinformatie gebruiken. Voor de analyses hadden we een intake over de wervingscriteria:

  • (bijna) afgestudeerd Master Recht
  • Minimaal een 7,5 gemiddeld
  • Bestuursfunctie vereniging
  • Gestudeerd boven de rivieren

Iedereen van onder de rivieren viel per definitie af. Hoezo, vroeg ik. ‘In Tilburg wordt iedereen opgeleid voor de non-profit wereld’, was hun overtuiging. Bijzonder, aangezien op dat moment Tilburg al jaren de beste rechtenopleiding van Nederland had.

Anekdote #2: ‘Kun je door het silhouet van de deur? Dan word je aangenomen als recruiter’

Een detacheerder van IT personeel zette jarenlang vrouwelijke charmes en schoonheid, gehuld in opvallende Mini’s, in om ict’ers aan te trekken. De recruitmentmanager die deze dames aannam, was in het bezit van een deur met een uitgezaagd silhouet. Wie er niet doorheen paste, viel automatisch af.Wie wel paste, kon zo in de Mini stappen en als recruiter aan de slag.

Anekdote #3: ‘Heb je ervaring met het stabiel aligneren van een glasvezeltje van eentiende van een mensenhaar?’

Schapen met 5 poten of meer, we zoeken ze als recruiter nog steeds. Denk aan de 24-jarige academicus met 5 jaar, bij voorkeur, leidinggevende ervaring. Oja, en ook graag twee masters, buitenlandervaring, en vier talen vloeiend. En dan zelf maximaal 3.000 euro bieden… Ooit kwam ik zelf de vacature tegen voor een zogeheten ‘Optical Semiconductor Specialist‘, iemand die gespecialiseerd is in het maken van een case (een ‘doosje’ ter grootte van 10% van een luciferdoosje) van een goudlegering voor het beschermen en aansluiten van een geavanceerde optische chip voor een Nederlandse startup. Belangrijkste wervingscriterium: het stabiel aligneren van een glasvezeltje met de doorsnede van eentiende van een mensenhaar. Weet u nog iemand? Ervaring is een must!

Kleurenblind

Inmiddels heb ik al veel leuke verhalen over impliciete en expliciete matchingscriteria gehoord, van cupmaat, tot gewicht, wel/niet kleurenblind, de vorm van de ellebogen en nog veel meer. Maar ik kan nog veel meer leuke verhalen gebruiken…. Laat het me voor 17 september weten of plaats ze als reactie onder deze oproep

Foto

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners