Glastuinbouw wil lagere lonen bij lagere productiviteit

Peter Boerman Op 09 september 2013
Gem. leestijd 2 min 1457x gelezen
Deel dit artikel:
Glastuinbouw wil lagere lonen bij lagere productiviteit

Bedrijven in het Westland, en met name de glastuinbouw, willen Nederlandse werkzoekenden aannemen, maar moeten worden gecompenseerd als hun productiviteit lager is dan die van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Dat schrijven de ondernemers aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aan de vooravond van de nationale top over EU-arbeidsmigratie, vandaag in Den Haag.

Goedkoper

In de brief aan de minister erkennen de Westlandse ondernemers dat Nederlandse werkzoekenden ”op voorhand op grote achterstand staan’’ door de open grenzen binnen de EU. Arbeidskrachten uit andere EU-landen zijn door allerlei Europese regels goedkoper en ze werken harder.

Sociale premies

De glastuinbouw is goed voor ongeveer 50.000 arbeidsplaatsen. Om werkzoekenden uit eigen land een kans te geven moeten arbeidsmigranten sociale premies en belastingen gaan betalen naar de regels van het land waar ze werken, vinden de glastuinbouwers. Nu worden de regels in het land van herkomst aangehouden. Daar liggen de tarieven veelal lager.

Afname aantal Poolse arbeidsmigranten

Naar schatting werken jaarlijks zo’n zeventigduizend arbeidsmigranten in Nederland. Het overgrote deel van hen heeft momenteel de Poolse nationaliteit. In het afgelopen drie jaar liep het aandeel wel met een kwart terug tot 65 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de brancheorganisatie van uitzendondernemingen ABU. Bovendien toont het onderzoek aan dat er onder uitzendorganisaties vooralsnog weinig belangstelling is voor Roemeense en Bulgaarse arbeidskrachten.

Toename migratie uit Duitsland en Spanje

De uitzendkoepel zag verder een relatieve toename van werkers uit West- en Zuid-Europa. Ten opzichte van eerdere metingen is het aandeel van arbeidsmigranten uit onder meer Duitsland en Spanje meer dan verdubbeld tot achttien procent.

Verblijfsduur

De gemiddelde verblijfsduur van arbeidsmigranten steeg in de laatste jaren fors. Zo verbleven buitenlandse werkers in 2010 nog gemiddeld negen maanden in ons land, dit jaar is dat opgelopen tot negentien maanden.

Gelukszoekers

Vanaf januari wordt de arbeidsmarkt vrij toegankelijk voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije, maar weinig uitzendbureaus gaan ook daadwerkelijk op zoek naar mensen uit die landen. Bijna negentig procent reageerde negatief. Ondanks de geringe belangstelling maakt directeur van ABU Jurriën Koops zich zorgen. “Ik zie gebeuren dat veel gelukzoekers uit die landen op de bonnefooi hier naar toe komen. Dat maakt de stroom ongecontroleerd en onbeheersbaar”, stelt hij in een verklaring. Volgens hem vallen zij gemakkelijker in handen van malafide arbeidsbemiddelaars.

Werf& Innovatie

In de komende uitgave van ons vakmagazine Werf& rondom het thema Innovatie, staat een mooie bijdrage over hoe uitzendbureaus op een vernieuwende en inspirerende wijze omgaan met arbeidsmigranten. Mis hem niet en word nu abonnee.

Bron: Novum

 

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners