Goed werk is echt niet zo moeilijk

Werf& gastredacteur Op 08 mei 2013
Gem. leestijd 2 min 2213x gelezen
Deel dit artikel:

Mijn mening over sollicitantenervaring? De theorie komt steeds verder van de praktijk af te staan. Mijn ervaring is dat de recruiters van tegenwoordig hoogopgeleide, goed uitziende jongelui zijn die allemaal met hetzelfde sop zijn overgoten. Met als allerbelangrijkste prioriteit hun eigen scorecard.

Eenheidsworsten

Eenheidsworsten zijn het. Klonen. Hen gaat het helemaal niet om het welbehagen van de sollicitant, maar allereerst om hun eigen scorecard. Daar worden zij op afgerekend. Pas daarna komt de theorie om de hoek kijken. Waar haal ik de beste kandidaat voor de vacature vandaan en hoe smeer ik hem/haar een emmer stroop rond de mond?

Spijkerhard

De sollicitant dient ook anno 2013 nog steeds te volgen, te luisteren, te wachten en wordt spijkerhard aan de kant geschoven als er geen match blijkt te zijn. Nog steeds vaak zonder opgaaf van reden. Oók in 2013. Er zal pas iets veranderen als de recruiter begrijpt dat de theorie niet altijd in praktijk hoeft te worden gebracht, dat de sollicitant een mens is en geen stuk vuil en dat de bonus vanzelf komt als er goed werk is afgeleverd.

Inquisitie

En eigenlijk is dat goede werk helemaal niet moeilijk. Informeer de kandidaat nou gewoon duidelijk en consequent over de inhoud van de vacature, over het sollicitatieproces en over de reden van afwijzing. Gefundeerd graag. En dat allemaal op tijd. Als er dan nog tijd over is, denk dan ook eens na over de inhoud van het interview. Wat ga je meten, welke vragen ga je daarvoor stellen en hoe ziet de evaluatie eruit? En hoe maak je er een gesprek van en geen inquisitie?

Vuilnisbak

Doe je dat allemaal goed, dan zal de sollicitant zonder morren een afwijzing accepteren en met respect over jouw bedrijf blijven praten. Kun je ook meteen alle boeken die praten over emotionele binding en corporate branding en zo de vuilnisbak in flikkeren. Althans, dat is mijn ervaring. Mijn mening over sollicitantenervaring? De theorie komt steeds verder van de praktijk af te staan.

Persiflage

Op Youtube circuleert een persiflage op het bekende nummer van Gotye met een prachtig lied dat een mooie illustratie is van hoe sommige kandidaten recruiters zien.

Deze column is geschreven door Jeroen Riemeijer en verscheen in het meest recente Werf& magazine; Werf& De kandidaat. Jeroen Riemeijer is zelfstandig hr-consultant en vaste columnist bij Werf&. Van de columns die hij schreef voor VK Banen verscheen de bundel: Werkse!

Deel dit artikel:

Onze partners Bekijk alle partners