Op LinkedIn zoeken? Dat doe je het beste… via Google

LinkedIn is voor veel recruiters een soort levenslijn. Maar goed zoeken is er vrijwel onmogelijk, constateert Irina Shamaeva. Wie er iemand wil vinden, kan daar volgens haar meestal beter Google voor gebruiken.

Peter Boerman Op 01 november 2022
Gem. leestijd 2 min 1412x gelezen
Deel dit artikel:
Op LinkedIn zoeken? Dat doe je het beste… via Google

LinkedIn is voor veel recruiters nog steeds hun dagelijkse voedingsbron. Ze brengen er hele dagen door, communiceren er met kandidaten, en posten er al hun belevenissen en bekentenissen. Maar kandidaten zoeken? Dat is er nog niet zo eenvoudig, aldus Irina Shamaeva, een van de bekendste sourcers ter wereld. Sterker nog, volgens haar kun je vaak beter via Google zoeken op het LinkedIn-platform dan via de zoekmachine van LinkedIn zelf.

‘Kandidaten zoeken op LinkedIn, dat is nog niet zo eenvoudig.’

Of je nu een basisaccount hebt, of een (duur)betaald LinkedIn-Recruiter-account, zoek je met Google direct in de site van LinkedIn zelf, dan vind je vaak veel meer kandidaten en kun je op veel meer factoren zoeken dan via het platform. Via Google kun je bijvoorbeeld zoeken op ‘laatste werkgever’, ‘laatste functie’ en ‘laatste opleiding’, laat ze zien, terwijl je dat niet via de zoekmachine van LinkedIn kunt. En zo zijn er volgens haar nog veel meer dingen die Google wel laat zien, maar de officiële zoekmachine van LinkedIn niet (als je tenminste weet hoe je via Google binnen een andere site moet zoeken).

‘De zoekfunctie is kapot’

‘Of je nu een premium, werkzoekende, of basisaccount hebt, de zoekfunctie van LinkedIn is kapot’, aldus Shamaeva, die iets meer dan een maand geleden nog in Amsterdam was voor de Sourcing Summit Europe. Volgens haar kun je er dus beter maar niet al te veel op vertrouwen. ‘Bij LinkedIn kun je bijvoorbeeld niet zoeken op keywords in de ‘Over’-sectie en de functiebeschrijving. En dat duurt nu al meer dan 8 maanden.’ Het probleem speelt trouwens niet alleen als je zoekt naar personen, maar ook bij het zoeken naar functietitels via LinkedIn Job Search. ‘Wil je een functie zoeken op LinkedIn, gebruik liever Google’, concludeert ze dan ook.

‘Wil je een functie zoeken op LinkedIn? Gebruik liever Google.’

De afgestudeerd wiskundige Shamaeva is auteur van het blog Boolean Strings, en oprichter en trainer van het Sourcing Training & Certification Program. Ze is daarnaast Partner en Chief Sourcer bij Brain Gain Recruiting, van oorsprong een executive search-bureau, dat nu ook steeds meer onderzoek en opleiding doet, onder meer over diversiteit. Ook is ze de oprichter van online researchtool SocialList.io, en coauteur van de boeken 300 Best Boolean Strings, Sourcing Hacks en Sourcing Answers.

Lees ook

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners