Grote klap voor arbeidsmarkt: bijna kwart minder vacatures

De coronacrisis is nu ook te merken aan het aantal online geplaatste vacatures: in de laatste week van maart ging het in totaal om 53.772 unieke online vacatures, een daling van 24% ten opzichte van de eerste week van januari dit jaar.

Peter Boerman Op 07 april 2020
Gem. leestijd 2 min 893x gelezen
Deel dit artikel:
Grote klap voor arbeidsmarkt: bijna kwart minder vacatures

Nog maar net een maand geleden schreven we nog over een nieuw krapterecord op de arbeidsmarkt. Het ‘onbenut arbeidspotentieel’ was in 10 jaar niet zo klein geweest. Maar zie hoe in korte tijd het beeld kan omslaan: een maand later is in elk geval te zien dat het aantal vacatures ineens sterk daalt. Bijna een kwart minder zijn er online dan aan het begin van het jaar, en dat is dan zelfs nog buiten seizoenseffecten gerekend.

Met 43% laat het bedrijfsleven de grootste daling zien in nieuwe vacatures ten opzichte van begin dit jaar.

Het bedrijfsleven laat de grootste daling zien in de nieuw gepubliceerde vacatures ten opzichte van het begin van dit jaar, met een daling van 43%. Uitzend- en werving- en selectiebureaus kennen daarentegen maar een daling van 10% in aantal online geplaatste vacatures, met in de laatste week van maart zelfs een kleine groei ten opzichte van een week daarvoor, zo blijkt uit gezamenlijke analyses van Jobdigger en Intelligence Group.

De 10 meest gevraagde functies door bureaus

De 10 meest gevraagde functies door bureaus waren eind maart/begin april 2020:

  1. Magazijnmedewerker
  2. Medewerker Klantenservice
  3. Vrachtwagenchauffeur
  4. Accountmanager
  5. Werkvoorbereider
  6. Elektromonteur
  7. Operator Food
  8. Timmerman
  9. Verzorgende IG
  10. Administratief Medewerker

Grote regionale verschillen

In Groningen, Drenthe, Zeeland en Overijssel zien we de grootste daling in nieuwe vacatures. In Groningen is de daling 44%, gevolgd door Drenthe met 39%, Zeeland (36%) en Overijssel (33%). Opvallend genoeg is er in Friesland nog nauwelijks sprake van een daling in nieuwe vacatures. In de laatste week van maart waren dat er 1.508. Dat is slechts een daling van 2% ten opzichte van het begin van het jaar en een groei van 8% ten opzichte van week 13.

Weinig verschil naar opleiding

De daling van nieuwe vacatures per opleidingsniveau is voor alle niveaus nagenoeg gelijk. De vraag naar academici is met 26% gedaald ten opzichte van het begin van het jaar, voor hbo’ers met 25% en voor mbo’ers met 23%. Een ‘enorme klap voor de arbeidsmarkt’, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van de Intelligence Group. Al ziet hij ook lichtpuntjes. ‘Je kunt ook zeggen dat na de afgekondigde maatregelen in Nederland nog ruim 153.000 nieuwe online vacatures erbij zijn gekomen. Dat betekent dat de arbeidsmarkt niet tot stilstand is gekomen. Maar de richting van de beweging is wel sterk dalende.’

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners