Ruim 4.000 euro in de maand voor starter bepaald geen uitzondering

Het salaris van net afgestudeerden is gestegen naar nooit eerder vertoonde hoogtes. In het eerste kwartaal van 2023 verdiende een hbo- of wo-starter gemiddeld liefst 9,3% meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Startsalarissen van 4.000 euro zijn bepaald geen uitzondering meer.

Peter Boerman Op 04 juli 2023
Gem. leestijd 3 min 7653x gelezen
Deel dit artikel:
Ruim 4.000 euro in de maand voor starter bepaald geen uitzondering

Het gemiddelde salaris van een net afgestudeerde lag in het eerste kwartaal van dit jaar op 2.839 euro, zo meldt online carrièrenetwerk Magnet.me. Dat is 9,3% meer dan in hetzelfde kwartaal in 2022, toen het gemiddelde van alle startsalarissen nog op 2.598 euro lag. Het is ook een flink sterkere stijging dan die van cao-lonen, die volgens het CBS afgelopen jaar gemiddeld 5,4% bedroeg.

Als Graduate Trader kun je gemiddeld het hoogste salaris ontvangen, al vallen in de top-10’s van zowel banen als traineeships verder vooral engineer-rollen op. Engineer-gerelateerde banen ontvangen een gemiddeld startsalaris van 3.145 euro per maand, en ook de sector als geheel toont een opmerkelijke stijging van maar liefst 13,0% in salarissen in een jaar tijd. Dit is relatief ook een (veel) sterkere stijging dan sectoren als Marketing (+11,2%), Consultancy (+10,9%), Finance (+10,8%) en Staffing (+10,2%).

Energie is booming

De energiesector blijkt al met al de best betalende branche, ziet Laurens van Nues, medeoprichter en CEO van Magnet.me. ‘De energiesector is booming en het technisch talent dat zij zoeken is schaars. Dat leidt natuurlijk tot hogere salarissen.’ Ook bij traineeships blijken de technici in trek. De salarissen van traineeships stegen in 2022 gemiddeld met 7,2% ten opzichte van 2021. Hier is het Tata Steel dat de lijst aanvoert, met een salaris van maar liefst 4.007 euro per maand voor hun trainees. Hierna volgen Mars en Heineken, met traineesalarissen van gemiddeld net iets minder dan 4.000 euro.

‘Werkgevers voelen zich genoodzaakt werknemers te compenseren voor de hoge inflatie.’

‘Ondanks een kleine economische krimp blijft de vraag naar hoogopgeleide starters onverminderd hoog’, constateert Van Nues. ‘Werkgevers betalen nu gemiddeld zelfs een stuk meer om jong talent aan te trekken en binnen te houden. Om competitief te blijven voelen werkgevers zich genoodzaakt om werknemers te compenseren voor de hoge inflatie.’

Veel geld? Kijk naar de VS

Vind je het veel geld voor een net afgestudeerde? Kijk dan eens naar de VS. Daar zijn de startsalarissen voor IT-specialisten soms gestegen tot soms wel meer dan 20.000 dollar in de maand, zo blijkt uit een onderzoek van levels.fyi onder ruim 150.000 IT’ers, dat begin dit jaar verscheen.

Ook bij mbo’ers zit het startsalaris overigens flink in de lift.

Overigens blijft het gemiddelde startsalaris van mbo’ers nog steeds wel flink achter bij de meer technisch opgeleide collega’s. Maar ook hier zit het loon in de lift, zo blijkt onder meer uit de laatste editie van Studie & Werk, een onderzoek van EW en SEO samen. Vooral mbo’ers die de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen, en met name technische mbo’ers niveau 4, zijn steeds meer in trek. Ze verdienen niet alleen steeds hogere startsalarissen, maar hebben ook – veel – vaker een vaste aanstelling dan bijvoorbeeld academici. Binnen de procestechniek en de elektro- en installatietechniek zijn startsalarissen van boven de 4.000 bijvoorbeeld ook geen uitzondering meer.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners