Grote verschuivingen marktaandeel Jobboards

Peter Boerman Op 10 januari 2012 Gem. leestijd 2 min4098x gelezen
Deel dit artikel:

Start People nummer 1 adverteerder op internetJobfeed, de grootste informatiebron van Nederlandse vacatures online, vergelijkt het aantal vacatures op jobboards van de afgelopen drie maanden met die van voorgaande periode. Eind 2011 waren er 13% meer personeelsadvertenties en grote verschuivingen in het marktaandeel van de jobboards.

Banenmatch meeste vacatureplaatsingen

In de top 10 commerciële onafhankelijke jobboards op basis van aantal vacature-advertenties, is veel veranderd het afgelopen kwartaal. Banenmatch is geklommen naar de nummer 1 positie. Dit gaat ten koste van NationaleVacaturebank.nl, die de vorige drie kwartalen aan de leiding ging. Ook nieuwkomer Jobbird is de NationaleVacaturebank.nl in aantal plaatsingen voorbij gegaan en staat nu op een tweede positie.

Andere nieuwkomers in de top 10 zijn Goudengidsbanen.nl en Joof.nl. Vacaturevijver.nl heeft haar plek in de ranglijst heroverd. Afgelopen kwartaal moest Vacaturevijver.nl haar plek in de top 10 afstaan aan Fiscalert.nl. Naast Fiscalert.nl zijn dit kwartaal ook Megajobs.nl, Vacaturekrant en Careerbuilder uit de ranglijst verdwenen.

Marktaandeel jobboards

De grafiek hieronder toont de tien grootste jobboards in het vierde kwartaal van 2011.

Marktaandeel aantal vacature-uitingen van commerciële, onafhankelijke jobboards Q4 2011. Bron: Jobfeed

De top 10 jobboards stijgen in marktaandeel. Waar zij vorig kwartaal 28% van de geplaatste online vacatureadvertenties voor hun rekening namen, is dat in het laatste kwartaal van 2011 gestegen naar 33 procent. Qua aantallen advertenties zijn er flinke stijgingen zichtbaar in de top 10. Joof.nl stijgt met ruim 102%, Jobselectie met 57% en Banenmatch met 43%. Alleen Jobtrack (-7%) en NationaleVacaturebank.nl (-2%) tonen dalingen.

Vacatures van directe werkgevers

Wanneer gekeken wordt naar vacaturesites met vacatures van directe werkgevers, wordt een hele andere ranking zichtbaar. Monsterboard, (de nummer 5 in algemene top 10), voert de ranglijst aan, gevolgd door Jobtrack (9). Banenmatch (1) staat in deze lijst slechts op plek 6. LinkedIn (18) en NUwerk (19) staan respectievelijk op plek 8 en 9.

Marktaandeel aantal vacature-uitingen van directe werkgevers Q4 2011. Bron: Jobfeed

Over Analytics by Jobfeed

Analytics by jobfeedDe cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 57.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV.

In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

Tags:
Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
the HERD
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency