“Hallo ASML, 1995 belde. Ze vroegen of ze hun website terug mochten”

Bas van de Haterd Op 11 oktober 2018
Gem. leestijd 5 min 1111x gelezen
Deel dit artikel:
“Hallo ASML, 1995 belde. Ze vroegen of ze hun website terug mochten”

ASML is een van de meest innovatieve werkgevers van Nederland. In hoeverre is die innovatie ook terug te vinden in hun recruitmentsite? Bas van de Haterd zocht het uit. En keerde weinig enthousiast terug.

asml kleinste vacature ooitASML kwam eerder deze maand met een superleuke actie over de kleinste vacature ooit. Daarmee halen ze zelfs het Guinness Book of Records. Geweldig natuurlijk, dat een organisatie die werkt op nano-schaal met een vacature op nano-schaal komt. Aan belangstelling dan ook geen gebrek.

Ik vraag me alleen wel meteen af hoe die actie ook gaat converteren. Want leuke acties zijn geweldig om aandacht te genereren, maar volgens mij bepaalt je wervingssite uiteindelijk in hoeverre je er ook (goede) kandidaten aan gaat overhouden.

Google: niet op 1, hoe kan dat?

Ik begin mijn onderzoek naar de kwaliteit van die recruitmentsite dit keer eens niet op de homepage, maar op Google. En dan blijkt tot mijn verbazing dat bij de zoekopdracht ‘werken bij ASML‘ de site van de werkgever niet als eerste verschijnt. Organisch staat de site pas op de vijfde plek. En blijkbaar controleren ze ook niet (goed) of andere partijen adverteren op hun merknaam.

Dan maar via de betaalde link naar de homepage. De URL daarvan blijkt overigens workingatasml.com. De Nederlandse versie werkenbijasml.nl verwijst niet hiernaartoe door, maar komt op de gewone homepage van de chipmachinebouwer terecht. Jammer, want dan moet je nog een keer extra op zoek naar de vacatures.

Homepage: waar is het Nederlands gebleven?

Goed, die homepage dan. Wat zien we daar? Een heel grote video. Geen call-to-action. Alleen een video. Een video waarvan je ook geen idee hebt hoe lang die duurt, want dat zie je niet voordat je de video gaat spelen. Als je wat verder scrollt, kom je nog best interessante informatie over het bedrijf tegen. Maar datgene wat je hier waarschijnlijk zoekt, die vacature die ze willen vervullen, die vind je pas helemaal onderaan. Daar houden ze je bijna van weg, zo lijkt het.

‘Datgene wat je hier waarschijnlijk zoekt, de vacatures, die vind je pas helemaal onderaan’

Een van de redenen dat de site in Google zo slecht vindbaar is, is natuurlijk dat hij geheel in het Engels is. Ergens logisch, de voertaal bij het bedrijf is immers Engels, dat begrijp ik ook. Er werken dan ook vele nationaliteiten. Toch vind ik het voor een Nederlands bedrijf – en dat is ASML – niet slim. Want bijna elke Nederlander – en ook een Nederlandse engineer – zoekt toch eerst in het Nederlands. Dus al die gratis bezoekers die je kunt aantrekken mis je nu. Zowel USG en Randstad hebben opvallend genoeg wél Nederlandstalige vacaturepagina’s, specifiek voor ASML! En ook gewoon vacatures in het Nederlands. Waarom zou ASML dan zelf niet gewoon ook een Nederlandstalige site kunnen aanbieden?

Vacatures: geen visuele verrijking

Ik ga naar de vacancies, want ik wil natuurlijk onderhand wel eens zien hoe die extreem moeilijk te vervullen vacatures zijn opgemaakt.

asml site

Maar voordat ik zover ben, moet ik eerst nog wel wat klikken. Eerst krijg ik namelijk een weinigzeggende pagina waarop nog steeds géén vacatures staan. Dan vind ik nog een knop. En jawel, dan kom ik daadwerkelijk bij het vacature-overzicht… Tenminste… een site waar ik vacatures kan zóéken. Ik ben dan trouwens alleen al wel van de ASML-pagina verdwenen, ook qua look-and-feel. Een van ‘s werelds meest innovatieve bedrijven blijkt een vacaturepagina te hebben die in 1995 is blijven hangen. Pijnlijk. Ik kan het niet anders zeggen.

asml site

De vacature zelf dan? Waar bijvoorbeeld Funda heeft begrepen dat het tegenwoordig handig is om vacatures mooi op te maken, hebben ze bij ASML bedacht dat ouderwets veel tekst misschien de zo schaarse kandidaat overtuigt. Geen enkele visuele verrijking is er te vinden, in welke vacature dan ook.

asml site

Ook inhoudelijk is de vacature overigens nauwelijks wervend te noemen. Het gaat 100% over wat ze van jou verwachten. Er staan 0 arbeidsvoorwaarden in, terwijl onderzoek toch echt uitwijst dat het veel meer sollicitanten oplevert als je ook die noemt.

Solliciteren: oeps, een inlog

Stel dat je ondanks deze vacature toch zou besluiten hierop te solliciteren. ASML is en blijft tenslotte een aansprekend bedrijf. Maar dan… moet je ineens inloggen. Of door een profiel aan te maken, of via LinkedIn. Oeps, daar heb ik even geen zin in.

asml site inloggen

Conclusie: dat kan beter

ASML klaagt al sinds jaar en dag dat ze het zo moeilijk hebben om geschikt personeel te vinden. Dat geloof ik ook graag, maar als je naar hun wervingssite kijkt kun je ook niet zeggen dat ze die zoektocht serieus nemen. Je eigen recruitmentsite is je boegbeeld, je vlaggenschip. Daar vindt de conversie plaats van kandidaat naar sollicitant. Maar bij ASML doen ze er niet genoeg aan om die conversie ook werkelijkheid te maken.

Mijn adviezen aan ASML:

  • Schrijf alle vacatures ook in het Nederlands, want Nederlandse technici, hoe goed hun Engels ook is, zoeken op Google tóch in de eerste plaats in het Nederlands;
  • Maak een vacaturesite waar de vacatures centraal staan, die goed doorzoekbaar zijn en laat niet je ATS de zoekmachine of de opmaak van je vacature dicteren;
  • Zorg dat je vacatures mooi opgemaakt en visueel aantrekkelijk zijn;
  • Zet in elke vacature ook wat je biedt, niet alleen maar wat je vraagt;
  • Zorg dat je prettig normaal kunt solliciteren door alleen maar een paar velden en een cv in te vullen;
  • Bied een aantal services aan, zoals gerelateerde vacatures en misschien ‘eerder bekeken vacatures’.

En nee, ik claim niet dat voor ASML alle wervingsproblemen opgelost zijn met een goede wervingssite. Eerlijk is eerlijk, ze zoeken heel gewilde mensen die er verdomd weinig zijn. Ik claim wel dat het probleem een stuk kleiner wordt en het rendement van elke andere arbeidsmarktinvestering zal toenemen als ze hun site meer op orde zouden hebben.

Over de auteur

bas van de haterd

Bas van de Haterd is onder meer organisator van Digitaal-Werven , waarvoor hij al 12 jaar de recruitmentwebsites van de grootste en bekendste organisaties van Nederland onderzoekt.

Op 1 november wordt op het evenement weer de jaarlijkse award voor de beste digitale sollicitatie-ervaring van Nederland uitgereikt. Tot die tijd verschijnen hier regelmatig reviews en onderzoeksresultaten van zijn hand.

Op 16 oktober is Bas ook een van de sprekers op het Werf& Selectie Jaarcongres. Aanmelden kan hier.

 

Deel dit artikel:

Bas van de Haterd

bij Digitaal-Werven
Bas van de Haterd is onder meer initiatiefnemer van Digitaal-Werven, een jaarlijks onderzoek naar welke organisatie kandidaten de beste sollicitatie-ervaring biedt, en samen met Werf& organisator van TA Live.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners