Hashtag #Vacature weer op #1, maar er dreigt wel enig gevaar (en dat is best goed nieuws)

Peter Boerman Op 05 december 2017
Gem. leestijd 2 min 870x gelezen
Deel dit artikel:
Hashtag #Vacature weer op #1, maar er dreigt wel enig gevaar (en dat is best goed nieuws)

Twitter speelt nog steeds een belangrijke rol op de arbeidsmarkt (zegt Twitter zelf). Dat blijkt er wel uit dat de hashtag #vacature weer op 1 staat in het jaaroverzicht. Maar tegelijkertijd onderneemt het platform er ook actie tegen.

In 2016 stond de hashtag #vacature op de tweede plek, achter de destijds veel in het nieuws zijnde #Brexit. Dit jaar was er blijkbaar niet zo’n onderwerp dat het nieuws beheerste, of het moet #Trump zijn, die we terugvinden net buiten de top-3.

2,6 miljoen Nederlandse twitteraars

Twitter heeft naar eigen zeggen zo’n 330 miljoen maandelijkse gebruikers. Het exacte aantal Nederlandse gebruikers is niet bekend, maar lijkt de afgelopen jaren flink te zijn gekrompen. Marktonderzoeker Newcom schatte het aantal Nederlandse twitteraars eerder dit jaar op ongeveer 2,6 miljoen.

Newcom schatte het aantal Nederlandse twitteraars eerder dit jaar op ongeveer 2,6 miljoen

Behoorlijk deel is geautomatiseerd

Dat is mooi voor mensen die banen in de aanbieding hebben, zou je zeggen. En ook mooi voor mensen die banen zoeken. Maar op ere.net meldt Joel Cheesman dat Twitter toch ook niet zo blij is met het overdadige vacatureaanbod op het platform. Tenminste: met het geautomatiseerde deel ervan. En dat is een behoorlijk deel, zo blijkt.

Vacatures rondpompen

Onder namen als TweetMyJobs, Tweet A Job, en Tweet Jobs zijn allerlei bedrijven namelijk bezig vacatures op Twitter rond te pompen. Een snelle zoekopdracht op twitter naar de hashtag #jobs laat accounts zien met namen als @NeedLS_Staffing, @eMarketingSilo, @jobely, en @TopTech_Jobs, allemaal in het leven geroepen met als enige doel, zo lijkt het, om banen en vacatures op massaschaal onder twitteraars te verspreiden.

15 procent is al een bot

In Nederland lijkt het overigens mee te vallen, wie zoekt op de hashtag #vacature vindt vooral accounts die direct naar een werkgever (of een echt jobboard) leiden. Maar toch, de grootschalige automatisering is wel een probleem geworden voor Twitter. Volgens een recent onderzoek is 15 procent van alle accounts nu al geen mens, maar een bot.

De grootschalige auto-twitteraars zijn een flink probleem geworden voor het platform

Eén van die auto-twitteraars, Jooicer geheten, kwam recent naar buiten met bericht dat ze van Twitter hadden gekregen. De boodschap, kort samengevat: ‘Twitter snijdt ons momenteel aardig de pas af en we hebben nog geen manier gevonden om daar onderuit te komen.’

Einde aan de Twitter-machine

Eigenlijk is dat alleen maar goed nieuws, zegt Cheesman. Want handmatig een #vacature op Twitter zetten, dat kan natuurlijk nog wel. En dat zal ook zo blijven. En ja, je kunt ze daarna ook nog steeds automatisch verspreiden, zoals je ook LinkedIn-posts naar Twitter kunt doorzetten. Maar de machine die maar continu vacature-tweets over het internet uitstrooit? Die lijkt dus zijn beste tijd gehad te hebben.

‘Bots maken de ervaring niet beter, sterker nog: ze maken Twitter vaak zelfs heel vervelend’

Menselijker – en belangrijker

Terecht, zegt Cheesman, want ‘bots maken de ervaring niet beter, sterker nog: ze maken Twitter vaak zelfs heel vervelend’. Door de automatische twitteraars te verwijderen, hoopt het platform weer menselijker te worden – en daardoor ook belangrijker. En ja, dus óók weer belangrijker als een manier om die ene ideale kandidaat te vinden.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners