Bijna de helft van de HR-vacatures vraagt om een recruiter

Peter Boerman Op 31 maart 2017
Gem. leestijd 2 min 776x gelezen
Deel dit artikel:
Bijna de helft van de HR-vacatures vraagt om een recruiter

Maar liefst 46,6 procent van alle HR-vacatures vraagt tegenwoordig om een recruiter (of een andere werving- en selectiefunctie).

Daarmee maken recruiters veruit het grootste deel uit van alle gevraagde HR-medewerkers. Op de tweede plaats staan vacatures voor personeelsadministratie en HR-support (31,5%), gevolgd door posities voor HR-managers (17,5%) en vacatures voor training en loopbaanadvies (4,4%).

Bijna 38.000 vacatures beschouwd

Dit meldt Jobfeed na een analyse van 37.763 unieke vacatures voor HR- en recruitmentfuncties, die allemaal in 2016 online zijn gegaan (stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelance en franchises zijn buiten beschouwing gelaten). Dat aantal van bijna 38.000 is overigens een stijging van 24,2 procent ten opzichte van 2015.

jobfeed hr-vacatures

Andere opvallende bevindingen:

  • Het aantal vacatures voor ondersteunende HR-functies groeit sinds 2013 harder dan het aantal vacatures voor HR-managers. In 2013 waren de marktaandelen nog ongeveer gelijk, de laatste paar jaren lopen ze steeds verder uit elkaar.

hr-vacatures jobfeed

Echte HBO-functies

  • HR- en recruitmentfuncties zijn (en blijven) echte HBO-functies. In ruim twee derde van de onderzochte vacatures werd om HBO-niveau gevraagd. Ook in voorgaande jaren was HBO het meest gevraagde opleidingsniveau.

Waar is de Candidate Journey?

  •  ‘Social media’ is het meest gebruikte buzzword in HR-vacatures, op de voet gevolgd door ‘Talent management’. De term ‘Candidate journey’ kwam daarentegen slechts een enkele keer voor.

Vooral in de Randstad

  • De 4 provincies Noord-, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant hebben samen een marktaandeel van 75% van alle vacatures voor HR-professionals. Over álle vacatures in 2016 bekeken, hebben deze provincies een gezamenlijk marktaandeel van 66%. HR blijkt dus vooral in de Randstad een veelgevraagde discipline.

jobfeed hr vacatures per provincie

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners