Helft MKB verwacht omzetgroei in 2013

Redactie Op 25 januari 2013
Gem. leestijd 2 min 1294x gelezen
Deel dit artikel:

Helft MKB verwacht omzetgroei in 2013De helft van het MKB blijft positief over de economische groei. 51 procent van het MKB verwacht meer omzet te behalen in 2013. Dit is een van de belangrijkste resultaten van de MKB Marktmonitor. Unique deed in samenwerking met TNO voor het vierde jaar op rij dit onderzoek onder 2.330 ondernemers.

Terug- en vooruitblik

In de MKB Marktmonitor 2012/2013 kijken ondernemers terug op 2012 en vooruit naar de komende jaren. Zij zijn persoonlijk geïnterviewd over economische en personele ontwikkelingen. De omzetverwachtingen zijn getemperd ten opzichte van afgelopen jaar. Vorig jaar verwachtte nog 73 procent van de ondernemers groei. Deze verwachting is echter niet bij iedere ondernemer uitgekomen. Slechts 44 procent van de ondernemers geeft aan het afgelopen jaar te zijn gegroeid. Dit is 10 procent minder ten opzichte van 2011, toen groeide nog 54 procent van de ondernemers.

Vooruitblik branche en provincies

Ondernemers in de industrie en callcenter/contactcenter branche zijn dit jaar het meest positief gestemd, respectievelijk 62 procent en 74 procent verwacht het komend jaar omzetgroei. 4 procent van de ondernemers in de overheidsbranche verwacht omzetgroei. Daarmee is de overheid het minst positief gestemd, gevolgd door het onderwijs waar 21 procent omzetgroei verwacht. Daarnaast liggen ook de verwachtingen in de zorg en welzijnssector (35 procent) en de bouw (34 procent) onder het landelijk gemiddelde. Naast de verschillen per branche zijn er ook verschillen op te merken per provincie. De provincie Flevoland verwacht met 60 procent de meeste groei, gevolgd door Limburg met 57 procent. Drenthe verwacht daarentegen de minste groei (37 procent).

Maatregelen om te groeien

De maatregelen die ondernemers nemen om dit jaar een optimaal bedrijfsresultaat te behalen, zijn ‘nieuwe producten en diensten ontwikkelen’ (49 procent), ‘nieuwe markten aanboren’ (45 procent) en ‘snijden in de kosten’ (36 procent). Vorig jaar stond ‘het intensiveren van een-op-een contact met relaties’ nog in de top drie. Deze maatregel heeft dit jaar plaats gemaakt voor het ‘snijden in de kosten’.

Raymond Puts, algemeen directeur van Unique: “De Nederlandse ondernemers gaan verdeeld het nieuwe jaar in. De vraag, wie van de ondernemers het bij het rechte eind heeft, kan ik hopelijk volgend jaar volmondig beantwoorden met: de positief gestemde. De maatregelen om er een succesvol jaar van te maken, laten zien dat 2013 hét jaar wordt van flexibiliteit en beweging. Met deze vierde editie van de MKB Marktmonitor wil ik dan ook graag ondernemers en werkgevers inspireren om in beweging te komen en vooral te blijven.”

 

 

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners