Meer dan helft Nederlanders wil komend jaar nieuwe baan

Peter Boerman Op 21 juli 2016
Gem. leestijd 2 min 3475x gelezen
Deel dit artikel:
Meer dan helft Nederlanders wil komend jaar nieuwe baan

53% van de Nederlanders hoopt binnen 12 maanden een nieuwe baan te vinden.

Niet zo gek, want de gemiddelde Nederlander is behoorlijk ontevreden over zijn huidige baan. Tenminste, als je afgaat op de 230.000 Nederlandse werknemers die een enquête hebben ingevuld voor de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex.

Tevreden over leven, minder over de baan

Meer dan 80% van de respondenten van die enquête zegt tevreden te zijn met zijn leven in het algemeen. Daarentegen zegt 40% stukken minder tevreden te zijn met het ‘totaalplaatje van zijn werk’. Deze ontevredenheid nam in een jaar tijd met 14% toe.

De ontevredenheid nam in één jaar tijd met 14% toe

Vooral meer salaris graag

Medewerkers zijn het minst te spreken over hun salaris (68% ontevreden) en over hun leidinggevenden: gemiddeld 4 op de 10 werknemers zijn ontevreden over hun manager. Vooral marketing- en communicatiemedewerkers zouden wel wat meer op hun loonstrook willen zien (slechts 21% is tevreden, terwijl dat in 2014 nog 46% was).

gemiddeld 4 op de 10 werknemers zijn ontevreden over hun manager

Vakantie zet aan tot nadenken

Gian Zandonà, managing director van Monsterboard, opdrachtgever van het onderzoek: “Nederlanders zijn best een tevreden volk, zo blijkt. Maar als we tijdens de vakantietijd letterlijk afstand nemen van ons werk en in alle rust nadenken over onze baan, komen er toch zaken boven die beter kunnen. Want elke dag twee uur in de file staan naar je werk, is dat echt wat je wilt?”

“Elke dag 2 uur in de file staan naar je werk, is dat echt wat je wilt?”

Vooral horecamensen willen iets anders

Onvrede is een belangrijke reden om ander werk te zoeken, weet ook Paulien Osse, directeur van de Stichting Loonwijzer: “Dit is goed te zien in de horeca en het toerisme. Daar zijn medewerkers het minst tevreden over hun baan in het algemeen en wordt gemiddeld ook het laagste salaris verdiend. Logisch dus ook dat deze medewerkers met 77% ver bovengemiddeld openstaan voor een andere baan.”

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners