Helft verwacht binnen jaar meer banen

Redactie Op 20 oktober 2009
Gem. leestijd 2 min 2624x gelezen
Deel dit artikel:

Meer dan de helft van de P&O’ers en recruiters verwacht dat voor de zomer van 2010 de arbeidsmarkt weer is aangetrokken. Slechts ongeveer een op de drie meent daarentegen dat het nog zeker een jaar duurt voordat het ergste leed geleden is. Dat blijkt althans uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) dat in juni werd gehouden onder mensen uit de beroepsgroep.

 

Het optimisme van de P&O’ers en recruiters is niet zo opmerkelijk, want de eerste tekenen van herstel dienen zich al aan. Zo maakte YER begin september met enkele opvallende advertenties bekend alweer op zoek te zijn naar consultants. In de wandelgangen horen we regelmatig soortgelijke geluiden van andere arbeidsbemiddelaars. Van de ondervraagde vakgenoten verwacht 17 procent dit jaar nog een aantrekkende arbeidsmarkt. Eenzelfde aantal verwacht beterschap in de eerste drie maanden van 2010, nog eens 21 procent denkt dat het nog wel drie maanden langer kan duren. Al met al denkt een ruime meerderheid van 54 procent dat voor hartje 2010 de arbeidsmarkt weer naar boven koerst.

 

Wat gaan werknemers doen na de crisis?

Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat 17 procent van hen nu langer bij de huidige werkgever blijft dan zij zonder crisis van plan geweest waren. Toch zegt slechts 7 procent na de crisis snel op zoek te gaan naar een andere baan. Als deze mensen de daad bij het woord voegen, zal de mobiliteit van de beroepsbevolking toenemen tot ongeveer 940.000 personen.

 

Wanneer verwacht u dat de arbeidsmarkt weet gaat aantrekken?

 

Periode %
In het derde kwartaal van 2009                   4%
In het vierde kwartaal van 2009                  13%
In het eerste kwartaal van 2010 17%
In het tweede kwartaal van 2010 21%
In het derde kwartaal van 2010 13%
In het vierde kwartaal van 2010 6%
Na 2010  27%

 

Bron: Vakblad Werf&, editie 07

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners